Inspirerar till fler solcellsparker. 650 varv runt jorden med en elbil. Så långt räcker den förnybara solel som Nya Solevi producerat sedan starten. Nu fyller solcellsparken ett år.

I december förra året togs Nya Solevi – Sveriges då största solcellspark – i bruk. Under året som gått har parken producerat 5,1 gigawattimmar förnybar solel.

Bortsett från ett avbrott i september då parken fick stänga för att byta några komponenter har parken haft ett bra första år.

– Som med alla nya anläggningar har vi har haft några mindre intrimningsproblem, men efter det har det rullat på. I stort sett har allt fungerat som det ska och vi har nästan kommit upp i den produktion vi räknade med, säger Rebecca Palmgren, produktutvecklare på Göteborg Energi.

Snabb utveckling
Intresset för Nya Solevi har varit stort. Under året har runt 300 personer gjort studiebesök i parken och cirka 850 av solcellspanelerna abonneras av privatpersoner.

Johan Lindahl är svensk representant i det internationella samarbetsorganet för solceller, IEA-PVPS task 1. Han har länge följt solcellsbranschens utveckling och menar att det har hänt mycket på kort tid.

– Vi ser just nu lite av en ketchupeffekt när det gäller utbyggnaden av solcellsparker. Och den startade strax efter att Nya Solevi blev klar. Jag tror att Göteborg Energis inriktningsbeslut om att bygga totalt tio megawatt, som kommunicerades i samband med Nya Solevi, var en viktig signal om att solcellsparker inte bara är ett litet roligt engångsprojekt utan kan vara en attraktiv strategi för energibolag som vill utöka och diversifiera sin elproduktionskapacitet, säger han.

Värdefull erfarenhet
Och i Göteborg är ytterligare en stor solcellspark på gång. I september 2020 är det byggstart för en ny park i Utby som beräknas producera 5700 megawattimmar om året, vilket ungefär motsvarar hushållselen för 1000 villor.

– Erfarenheterna från ett år med Nya Solevi kommer bra till pass nu när vi går vidare och bygger vår nya solcellspark i Utby, säger Rebecca Palmgren.