Förra året var ljudet för högt på flera av sommarens stora konserter. Fyra av dem hamnade över den tillåtna gränsen och fick vitesförelägganden. I samband med årets uppföljning blev resultatet annorlunda och alla arrangörer klarade nivåerna bra.

100 decibel som medelnivå för vuxna och 115 som max. Det är de tillåtna gränserna för hur högt musiken får spelas för publiken under en konsert. Förra sommaren var det tre konserter som hamnade över de tillåtna gränserna för vuxna och en konsert som inte klarade de ännu hårdare kraven för barn. Alla åkte på vitesförelägganden på 150.000 kronor.
Alla klarade sig i år

Gotevent fick vitesförelägganden för konserten med AC/DC på Ullevi, park- och naturförvaltningen för Deep Purple i Trädgårdsföreningen och Göteborg & Co för Europe på Götaplatsen. Dessutom fick festivalen Way out west bakläxa för konserten med My Bloody Valentine.

− Alla fyra har tagit det här på allvar och sett över hur de kan jobba för att bli bättre. Det har gett resultat, eftersom alla klarade sig i år, säger Björn Närlundh på miljöförvaltningen.

Även Rammstein bjöd på perfekta ljudnivåer

Inte heller på något av de andra arrangemang där miljöförvaltningen har mätt ljudet under sommaren har publiken riskerat några hörselskador.

− Vi var på Rammstein på Metaltown och där var det riktigt bra och perfekt ljud. Även på Gothia Cups disco var allt i sin ordning, säger Björn Närlundh.

Fotnot: Om konserten inte har en åldersgräns på 13 år är tillåtna gränsvärden 97 decibel i medel och 110 max. Medelvärdet mäts under en längre tid, medan max står för enstaka höga ljud.