Från och med nu går det att anmäla sig till skolornas vårstädning, en tradition i Göteborg sedan mer än tio år tillbaka och ett vårtecken så gott som något. Nytt för i år är att även gymnasieskolor är välkomna att delta. Anmälningstiden går ut den 16 mars.

Förra året deltog närmare 400 förskolor och grundskolor i den årliga vårstädningen, vilket var rekord. Städningen genomförs i april månad och förutom att samla in skräp – drygt 60 ton förra året – är syftet att påverka ungas attityd till nedskräpning.

Vårstädningen var en starkt bidragande faktor till att Göteborgs Stad 2010 fick utmärkelsen som ”årets kommun” av stiftelsen Håll Sverige Rent.

Gymnasiet bjuds in

Drygt 51 000 barn städade förra året, i närmiljön runt sin förskola eller skola. I klassrummen pratade man om nedskräpning, källsortering och återvinning. I år kan kampanjen nå ännu fler.

– Det nya för 2011 är att vi även erbjuder gymnasieskolor att vara med, säger Marie Falk på Trygg vacker stad som håller i städningen.

Påsken brukar påverka när städningen kommer igång, och i år gissar Marie Falk att barnen på de flesta skolorna kommer att ge sig ut och plocka skräp under första halvan av april.