Earth hour på lördag 27 mars. Miljömanifestationen Earth hour uppmärksammas världen över och den 27 mars är det dags att släcka lampan i Sverige mellan 20.30 och 21.30. I Göteborg släcks bland annat Stadsbiblioteket och Göteborgs konstmuseum och miljöförvaltningen släcker hela helgen.

Mathilda Edlund, ansvarig för Göteborgs Stads nya miljö- och klimatprogram.  Foto: Ulrik Fallström

Världsnaturfonden står bakom Earth hour som hölls för första gången 2007 i Australien. Sedan dess har initiativet spridit sig över världen.

Gemensamma problem och utmaningar

– Det handlar om att många ska ta ställning för klimatet, att man visar att man är med och gör något. Det är samma med miljö- och klimatprogrammet vi tagit fram i Göteborgs Stad, vi måste tillsammans lösa gemensamma problem och utmaningar för att skapa en hållbar stad, säger Mathilda Edlund, ansvarig för programmet.

Göteborgs Stad brukar vara med och uppmärksamma Earth hour. Verksamheterna inom staden bestämmer själv i vilken omfattning. Fastighetsbolaget Higab släcker exempelvis Rådhuset, Kvarteret Högvakten, Göteborgs konstmuseum, Konsthallen, Konserthuset och Stadsbiblioteket. Stadsteatern släcks inte på grund av pågående renovering. Miljöförvaltningen informerar internt och kör Earth weekend.

Släckt hela helgen på miljöförvaltningen

– Vi markerar lite ytterligare på miljöförvaltningen genom att släcka ner hela helgen och inte bara en timme.

Förhoppningen är att göteborgarna ställer upp och är med på manifestationen.

– Att man visar att man tror på och bidrar till den omställning vi alla behöver göra. Vi gör det tillsammans, det är inte en enskild insats. Alla i Göteborg måste agera och allt vi gör är viktigt och bidrar. Den här manifestationen är en del av det arbete vi gör alla andra dagar.

Mathilda Edlund tipsar om att följ hashtaggen #miljöklimat2030 för att hålla koll på stadens arbete med miljö- och klimatprogrammet. På Instagram och Facebook finns GreenhackGBG som är Göteborgs Stads kanal för frågor om hållbara livsstilar. På Facebook finns också gruppen Hållbart Göteborg där du kan diskutera och få tips på hur vi kan jobba för hållbarhet tillsammans.