För andra året i rad siktar Majorna på "världsrekordet i loppis". På söndag 30 maj är det fritt fram att ställa ut sitt bord på torg och trottoarer i stadsdelen. Eller bara gå omkring och fynda.

Megaloppisen i Majorna arrangerades även i maj förra året. Då stod loppisborden i långa rader från Stigbergsliden till Sandarna.

– Vi uppskattade att det var 600 bord och 10.000 besökare, säger Kim Weinehammar på Ekologisk stadsdel Majorna, som står bakom loppisen.

– Efteråt kunde Myrorna samla in fyra ton med saker som inte såldes, trots att de inte tog möbler. Och i år lär det blir ännu fler bord och människor, det har vi starka indikationer på.

Kanske världsrekord?

Något officiellt världsrekord i grenen ”Världens största tillfälliga loppmarknad” finns inte – ännu. Förra året anmälde Kim Weinehammar rekordförsöket till världsrekordboken Guinness, men deras kontrollanter kom aldrig till Majorna.

– Vi får se hur det blir i år. Det viktiga är trots allt inte själva rekordet, utan att vi blir riktigt många, säger hon.

– Och det här ser ju ut att bli en årlig tradition, som förmodligen kommer att växa mer och mer.

Megaloppisen pågår mellan klockan elva och fem och under den tiden är det bara att ställa sig och sälja de grejer man vill bli av med. Vissa regler, till exempel fri passage för gående och 20 meters avstånd till spårvagnshållplats, finns på projektets hemsida (se länk längst ner i den här artikeln).

Under hela loppisen kör en museispårvagn gratis turer på en slinga i Majorna.

Samtal pågår

Jätteloppmarknaden är bara en av många idéer inom Ekologisk stadsdel Majorna, som startade på initiativ av boende i området, via Hyresgästföreningen. Hösten 2008 blev det ett Klimatinvesteringsprojekt (Klimp) som ska pågå till hösten 2011 med en budget på fyra miljoner kronor.

– Syftet är att skapa plattformar för dialog och att inspirera till miljöprojekt i stadsdelen, allt från energi och avfallshantering till trafik, konsumtion och sociala frågor, säger Kim Weinehammar.

Dialogen ska föras både på nätet och i en fysisk idéverkstad som nu håller på att utformas i Hyresgästföreningens lokaler vid Mariaplan. Projektet medverkar också på Majornadagen, bland annat med att lyfta fram lokala ekologiska alternativ.

– Och vi har ett nätverk med miljöambassadörer, där vi försöker få en kontaktperson i varje kvarter, berättar Kim Weinehammar.

Många vill väl

I april arrangerade projektet en konferens på Dalheimers hus, med experter och forskare från hela landet som redovisade goda miljöexempel av intresse för stadsdelen.

Majorna är av tradition befolkat med miljömedvetna människor, så idéer är det inte ont om. Men ofta finns ett gap mellan folk i allmänhet och beslutsfattare i till exempel bostads- och energibolag, vilket kan leda till att de skyller uteblivna framgångar på varandra.

– Det gapet vill vi överbrygga, genom att föra samman experter och forskare med boende i Majorna och de stora, beslutande aktörerna, så som vi gjorde vid konferensen i april, säger Kim Weinehammar.

– Konferensen har dokumenterats och ska följas upp med flera seminarier i höst, för att se om vi kan göra liknande saker här.

Ekologisk stadsdel Majorna finansieras av SDN Majorna, Göteborg Energi, Hyresgästföreningen, Klimp och de kommunala bostadsbolagen.