Göteborg släcker ner en timme. Vid Götaplatsen och på Liseberg märks det kanske mest, men över hela Göteborg blir det avsevärt mörkare klockan 20.30 – 21.30 på lördag 24 mars. Då uppmärksammar både Göteborgs Stad, offentliga verksamheter och privatpersoner klimatet lite extra genom att släcka ner under Earth Hour.
– Att de offentliga byggnaderna släcker ner är en viktig signal. Det är ett sätt för oss att tydliggöra de här frågorna och visa att miljö- och klimatfrågor är viktiga, säger Peter Löwendahl, kommunikatör på miljöförvaltningen.
Lite gör mycket i längden
Det är miljöförvaltningen som samordnar Göteborgs Stads del av manifestationen och i samband med det tipsas det också om några enklare förändringar i vardagen som sammantaget blir en stor hjälp för klimatet.
– Vi har valt ut några enkla energispartips som man kan ta med sig även när det inte är Earth Hour. Det går naturligtvis att göra hur mycket som helst, men människan är ett vanedjur så det är bättre att göra några enkla förändringar åt gången, säger Björn Lundqvist, energi- och klimatrådgivare Göteborgs Stad.
Det är bland annat bra att tänka på att:
• sänka inomhustemperaturen – en sänkning med en grad sparar cirka fem procent av uppvärmningskostnaderna.
• byta ut alla typer av äldre glödlampor till LED-lampor – det sparar både energi och pengar.
• byta ut gamla lysrör till LED – stor hjälp inte bara för att minska energianvändningen, utan även för att äldre lysrör och lågenergilampor innehåller kvicksilver, som i sig är farligt för miljön.
• utnyttja gratisvärmen då du använder ugnen – låt ugnsluckan stå öppen efter att du stängt av värmen.
• inte ställa möbler eller andra större föremål framför elementen/radiatorerna – på så sätt utnyttjar du värmen mer effektivt.
Global manifestation i tio år
Det var 2007 som den globala miljömanifestationen arrangerades första gången, på initiativ av Världsnaturfonden. Första året hölls den endast i Australien, men redan året därpå spreds arrangemanget över hela världen. Göteborg har på olika sätt deltagit ända sedan dess.
I dag är Earth Hour världens största miljömanifestation med miljontals människor över hela världen som deltar, både privat och offentligt. Tanken är att under en timme släcka onödig belysning och andra elektriska apparater, med syfte att gör människor medvetna om klimatproblemet och förändra såväl privatpersoners som beslutsfattares beteende i en mer miljövänlig riktning.
– Earth Hour är en väldigt fin tradition som speglar just det här att om alla gör något så blir det tillsammans väldigt mycket. Det är också en väldigt trevlig social grej där du kan passa på att tända lite stearinljus och ta fram några brädspel och mysa. Och så tittar du ut och ser att alla andra gör något liknande. Det känns fint, säger Björn Lundqvist.