Stora upphandlingar kan ge effekt. En dryg femtedel av all mat som serverades i kommunens skolor, förskolor och äldreboenden förra året var ekologiskt producerad. 2012 lär det bli ännu större andel, då allt kött, te, kaffe och bananer som serveras kommer att vara ekologiskt odlade.

– Med 21,9 procent ekologiska livsmedel ligger Göteborg ganska bra till jämfört med andra svenska kommuner, även om till exempel Malmö och Lund är ganska mycket bättre. Men vi är på väg, 2012 kommer vi att öka andelen ekologiskt rejält, säger Ulla Lundgren på miljöförvaltningen.

Optimismen grundar sig på att Upphandlingsbolaget framöver enbart kommer att upphandla ekologiskt producerade kött- och charkprodukter, bananer, mjölk, kaffe och te. Redan idag är drygt 90 procent av mjölken ekologisk.

En vegetarisk dag i veckan
– Att tänka ekologiskt innebär inte bara att vi vill bidra till att minska användningen av gifter och bekämpningsmedel, utan också att vi främjar säsongsanpassad mat. Finns det produkter med etisk märkning prioriterar vi dem, vi ska bara köpa fisk från hållbara bestånd och vi jobbar aktivt med att minska svinnet, så att det exempelvis ska slängas mindre mat i skolbespisningarna, säger Ulla Lundgren.

Helhetstänkandet innebär också att skolor, förskolor och äldreboenden framöver kommer att minska konsumtionen av kött. Målet är att 2013 ha minst en helvegetarisk dag i veckan.

– Köttproduktionen är en av de största miljöpåverkarna vi har, så att minska de animaliska proteinerna till förmån för vegetariska är en viktig insats för klimatet, säger Ulla Lundgren, som ser Göteborg som en viktig aktör på marknaden.

Mervärde att göra gott
– Vi är en stor upphandlare av livsmedel och därmed har vi stora möjligheter att påverka. Det vi beställer får vi till slut. Idag finns det till exempel bara en producent av ekologisk kyckling i Sverige, och de kan inte täcka hela behovet, men vår efterfrågan kommer säkert att bidra till att fler går över till ekologisk produktion, säger Ulla Lundgren.

Att ekologisk mat än så länge kostar mer att köpa är en aspekt som med råge vägs upp av andra faktorer, enligt Ulla Lundgren.

– För det första är det stor skillnad i kvalité på produkterna, så redan där gör man en bättre affär, men framförallt tycker jag att det ger ett mervärde i att veta att man gör rätt, genom att visa hänsyn till människor och miljö både här hemma och i andra länder.