Klassisk curryrätt gör comeback. Ekologisk kyckling är dyr och tillgången är knapp. Samtidigt eldas mängder av värphöns upp varje år då de slutat ge ägg. Nu ska köken i Göteborgs Stad börja servera ekologiskt hönskött. Det innebär comeback för klassikern höns i curry.

– Det är en gammal klassisk rätt som många brukare känner igen men kanske inte har fått på länge, säger Johann Kjellberg, enhetschef inom äldreomsorgen i Örgryte Härlanda och ansvarig för sju äldreboenden.

Göteborgs Stad har nyligen slutit ramavtal med en livsmedelsgrossist som erbjuder ekologiska hönsprodukter. Från och med måndagen är det därmed möjligt för stadens verksamheter att beställa hönsfärs, hönsköttbullar, hönsfilé och kokt strimlat hönskött.

Johann Kjellberg sitter med i en grupp som jobbat fram ramavtalet. Under den gångna månaden har han köpt in några av produkterna för att låta kockarna i förvaltningen provlaga dem.

– Vad vi har tänkt så här långt är att vi kommer att göra höns i curry, och så kommer vi mixa ner en del hönsfärs i köttfärssåsen.

Utkonkurrerat och bortkastat
Höns var förr en självklar del av den svenska husmanskosten. Kyckling var dyrt och betraktades länge som lyxmat. Men med tiden blev kycklingproduktionen allt mer storskalig och transporterna billigare. Det gjorde att kyckling konkurrerade ut höns på matborden.

Det låga priset på kycklingkött har gjort det svårt att få avsättning för köttet från de miljontals värphöns som varje år slaktas för att de inte längre värper tillräckligt många ägg. Idag går bara hälften till matproduktion, medan resten blir minkfoder eller eldas upp. Men nu kan hönsköttet få en renässans, tack vare det ökade intresset för ekologisk mat.

Lyckliga omständigheter
Då Göteborgs Stad nyligen beslutade att enbart köpa in ekologiskt kött såg det först ut som att det knappt skulle bli några fågelrätter på menyerna. Priset på ekologisk kyckling är flera gånger högre än för konventionell kyckling och produktionen är av liten omfattning. Men så dök en ny leverantör upp, som erbjuder ekologiskt hönskött till bra pris och i stora mängder.

– Det var lyckliga omständigheter – den här producenten startade samtidigt som vi hade efterfrågan på ekologiska fågelprodukter, säger Ann Sagvall på Upphandlingsbolaget.
Avtalet innebär att alla verksamheter i Göteborg har möjlighet att beställa produkterna. Sedan är det upp till varje verksamhet att välja om och i vilken omfattning de vill lyfta in hönsrätter på sina menyer.

Återtåg i skolmatsalen
Linn Hammar, enhetschef för sju förskolor och fyra skolor i Hjällbo, ser fram emot att låta kockarna provlaga hönsköttet.

– Vi vill se vad de tycker. Hur är produkten, kvalitetsmässigt och smakmässigt? Om det fungerar bra kommer vi plocka in höns på matsedeln.

Linn Hammar, född 1975, minns själv att hon fick höns i curry till lunch i skolan. Även om höns är relativt ovanligt i svenska kök tror hon inte att nya rätter kommer leda till några större protester.

– Barn är kloka små individer. Om de bara får svar på sina frågor brukar de gå att få med på tåget.