I Scandinaviums barer serveras varje år 45 000 liter fatöl till törstiga konsertbesökare och hockeysupporters. Sedan förra veckan är det ekologiskt öl i kranarna.- För oss är det lite dyrare att köpa in - men det är det värt, säger restaurangchefen Thomas Berndtsson.

Sedan 1971 har Scandinavium i centrala Göteborg varit platsen för en lång rad världsartister och idrottsarrangemang på högsta nivå. Mat och dryck har i alla år hört till det självklara utbudet, men det är först nu som de ekologiska alternativen på allvar tagit plats.

Snart även ekologisk mjölk

I samband med Leonard Cohen-konserten i förra veckan tappades det för första gången ekologiskt öl ur Scandinaviums ölkranar.

– Det är i princip ingen smakskillnad. Jag skulle själv knappast klara ett blindtest, säger restaurangchef Thomas Berndtsson som redan tidigare plockat in ekologiskt kaffe och nu också planerar att gå över till ekologisk mjölk i matlagningen.

– Jag tror att gästerna uppskattar att vi tänker på miljön och att det på så sätt också ger oss lite cred, säger Thomas Berndtsson.

Törstiga besökare

När det drar ihop sig till elitseriepremiär i hockey den 21 september kommer det att synas i alla barer att det är ekologiskt fatöl i kranarna.

Och Scandinaviums besökare är av tradition törstiga:

– Om vi har många hårdrockkonserter eller Frölunda går långt i ett slutspel märks det genast i försäljningssiffrorna. Men ett vanligt år säljer vi 45 000 liter fatöl – och dessutom 15 000 liter öl på flaska.