300 ton gödsel blir fjärrvärme och el. Hallå där Katarina Thorstensson, hållbarhetsansvarig på Göteborg & Co, som just nu jobbar med EM i Ridsport i Göteborg. Varför återvinner ni hästarnas bajs under EM?

– Det blir så mycket så det är en självklar sak att göra. Hästgödslet syns här och där under evenemanget och folk frågar vad vi ska göra med det. Att återvinna det är en tydlig och konkret grej att göra, och i dagsläget det mest miljöeffektiva.

Vad händer med hästbajset?
– Vi samlar ihop det – manuellt – i containrar som finns vid stallen och vid arenorna. Sedan tar Renova och gör det till fjärrvärme och el. Även under Gothenburg Horse Show brukar bajset återvinnas, men nu under EM handlar det om mycket större mängder. Det kommer nästan 600 hästar till EM och vi beräknar att det kommer att produceras ungefär 300 ton hästgödsel.

Vad kommer det att räcka till?
– Av 300 ton blir det 360 000 kWh fjärrvärme och 60 000 kWh el. Med fjärrvärmen kan 32 lägenheter värmas och få varmvatten under ett helt år. Av elen kan en elbil åka 9 varv runt jorden, en dammsugare vara igång i åtta år i sträck eller en surfplatta användas 2 200 år i stäck.

Ni vill vara ett av Europas allra mest hållbara idrottsevenemang. Vad har ni gjort mer?
– Vi har gjort väldigt mycket och är ett miljödiplomerat evenemang. Redan från början planerades evenemanget utifrån ”allt inom gångavstånd”. Det gör att vi kan hålla nere transporterna. Alla officiella hotell är miljöcertifierade. Hela evenemanget använder vindel, och vi har jobbat mycket med att vi ska erbjuda ekologisk och rättvisemärkt mat och vegetariska alternativ överallt. Vi serverar endast kranvatten till våra gäster, volontärer och alla tävlande.

– Sedan vill vi också att alla ska känna sig välkomna till EM, att det ska vara ett mästerskap som är tillgängligt för alla. Många av veckans tävlingar har till exempel fri entré, och vi jobbar hårt med att försöka göra ett så fysiskt tillgängligt evenemang som möjligt.