Finns också till adventsljusstaken. Visste du att en LED-lampa drar en tiondel så mycket energi jämfört med glödlampor och halogenlampor? Därför är det värt att byta alla äldre ljuskällor man har till LED.

Björn Lundqvist, energi- och klimatrådgivare på miljöförvaltningen.

Under den mörka årstiden har många belysningen tänd betydligt längre tid på dygnet än under den ljusa årstiden och en del kanske också har mer belysning. Då är det bra att se över vad man använder för lampor och byta till LED för att spara energi. Det finns LED-lampor i alla möjliga socklar och även till adventsljusstakar.

– Dessutom håller lampan längre och du får ett bättre ljus också. LED är inte som det var en gång i tiden, med blått ljus, man har övervunnit det problemet. Nu kan man få LED i alla temperaturskalor, till exempel varmt ljus som från en glödlampa om man så önskar, säger Björn Lundqvist, energi- och klimatrådgivare på miljöförvaltningen, Göteborgs Stad.

Lågenergilampor inte lika snåla som LED

Förutom äldre sorters ljuskällor som glödlampor och halogenlampa, finns det även lågenergilampor.

– Det är inte lika illa som glödlampor, men inte lika bra som LED heller. Så jag skulle säga att det är värt att byta ut dem också. Man märker om det är en lågenergilampa när man tänder den, det tar ett tag innan den tänds, den blinkar igång, samma teknik som i lysrör egentligen.

Utöver att det spar energi att byta ut lågenergilampor till LED så är det också bra av en annan anledning.

– Lågenergilampor innehåller kvicksilver och det är också bra att bli av med, det ska fasas ut under 2023.

 

Bildkälla: paulstern_phys – Own work, CC BY-SA 4.0