Använd lock! Det finns många enkla sätt att spara energi när du lagar mat. Använd vattenkokare, ha lock på kastrullen och tina mat i kylen är några tips.

Köket är hemmets hjärta brukar man säga och där går det att spara energi vid matlagning.

– Koka vatten i vattenkokare istället för i kastrull på spisen. En annan enkel grej är att använda lock till kastrullen, säger Björn Lundqvist, klimatrådgivare på miljöförvaltningen, Göteborgs Stad som också lämnar följande tips:

  • När du lagat mat i ugnen, låt ugnsluckan stå öppen när du stängt av ugnen. Då kommer värmen ut i rummet.
  • När du tinar fryst mat, tina den gärna i kylen. Det tar längre tid, men kylan från den frysta maten är till nytta för kylen.
  • Frosta av frysen med jämna mellanrum så fungerar den mer energieffektivt.
  • När du köper nya vitvaror eller hushållsapparater, kolla på energimärkningen och välj varan med så bra energimärkning som möjligt.