Stoppar läckage. Visste du att cirka 30 procent av värmen försvinner ut genom fönster och dörrar i ett hus? Därför är det värt att se över tätningslisterna och byta ut dem om det behövs.

Björn Lundqvist är klimat- och energirådgivare på miljöförvaltningen.

Det är perfekt att se över tätningslisterna innan den riktiga kylan kommer. Öppna fönster och dörrar och känn på tätningslisten. Känns den torr? Har den någon spricka eller skada? Har den ramlat av på något ställe? Har den blivit hoptryckt så att den inte sluter tätt?

– Tätningslister på ytterdörrar och balkongdörrar är de som slits mest. Man kan känna med handen vid dörren om det drar in när den är stängd, säger Björn Lundqvist, energirådgivare på miljöförvaltningen, Göteborgs Stad.

Den som äger sin bostad får själv se över tätningslisterna. Bor man i lägenhet är det hyresvärdens ansvar att byta.

– Man får säga till hyresvärden om man upptäcker att det inte sluter tätt eller om listerna är trasiga.

Hur mycket kan man spara genom att byta lister?

– Det är svårt att svara på, det beror på många faktorer. Framför allt på hur huset är i övrigt, hur ofta man går in och ut genom dörren, vilket uppvärmningssystem man har och vilket ventilationssystem man har. Det går inte att säga generellt mer än att det är kort återbetalningstid, det är helt säkert med tanke på att cirka 30 procent av värmen läcker ut genom fönster och dörrar.