Smarta grenuttag som stänger av TV och dator när de inte används, automatiska ljusreläer för utomhusbelysningen och små diodlampor som drar mindre el och håller längre. Det är några tips från energirådgivarna på Konsument Göteborg för den som vill vara energismart i jul.

Snart tändas tusen juleljus och tusentals elektronikprylar köps i julklapp. Julen kan se ut som ett stort energislöseri.

Pengar att spara på att välja rätt platt-tv

– Men det finns nya, smarta produkter och metoder som sparar både klimatet och plånboken. Det vill vi tipsa om, så man tänker efter före när man ska ut och julhandla, säger energirådgivare Annika Källvik.

Här är fem enkla tips:

• Ska du köpa platt-TV? Energiförbrukningen varierar mellan olika modeller. Att välja rätt kan spara en hel del pengar. Sedan 1 september visar Elektronikbranschens medlemsföretag energiförbrukningen för TV som säljs i butik.

– Om den informationen ändå saknas, kan man gå in på www.elektronikbranschen.se (se länk nedan) och jämföra förbrukningen för olika modeller. Sajten har inte varit igång länge och är därför inte så känd, säger Annika Källvik.

• Med LED-lampor i ljusslingan till julgranen och i adventsljusstaken går det åt mindre energi.

Självavstängande grenuttag bra julklapp

– LED står för Low Emission Diods, små ljusdioder som drar en bråkdel av den energi som en traditionell lampa drar. Och medan en glödlampa håller i 1.000 timmar, en lågenergilampa i 10.000 timmar, kan LED-lamporna hålla i 30.000 timmar, säger Annika Källvik.

• Julbelysningen är vacker, men behöver ju inte vara på hela dagen eller på natten när ingen har glädje av det. Timer eller ljusrelä kan enkelt reglera belysningen.

– Ett ljusrelä är en sensor som känner av dags- och kvällsljus. Det finns utomhusbelysningar med inbyggd sensor så om man glömmer att stänga av när man går till jobbet, släcks den automatiskt när det blir gryning, berättar Annika Källvik.

• Köp ett smart grenuttag som julklapp. Det finns grenuttag som stänger av sig själva när dator och TV inte används. Dessutom har de ofta ett överspänningsskydd som skyddar mot felaktig spänning på nätet.

Fler energispartips finns på hemsidan

– Förutom vanliga grenuttag, med en lampströmbrytare, finns nya som man kan sätta in i USB-porten. De är inte så vanliga och måste beställas, men utvecklingen går snabbt nu och snart finns det säkert många liknande, smarta produkter i handeln, säger Annika Källvik.

• Hur mycket energi drar datorn? Saknas information om energiförbrukningen när man ska köpa dator, kan man i stället hitta den informationen på EU:s sajt för märkning av kontorsprodukter: www.eu-energystar.org/se

– Där kan man lägga in massor av olika datorfabrikat och se exakt hur mycket el som förbrukas av skärmen, tangentbordet eller fjärrmusen, berättar Annika Källvik.

Det var bara fem enkla tips inför julen. På Konsument Göteborgs hemsida finns många fler, under Energirådgivning och Spartips.