Rullande rådgivning. Fyll diskmaskinen, minska standby-elen och lufttorka tvätten. Det är några av de tips som Göteborg Energi hoppas att göteborgarna ska ta till sig för att bli ännu mer energismarta. Därför pågår just nu Energiresan, en bussturné med sex stopp i staden.

Drottningtorget och Friskväderstorget har redan fått besök. Energiresans nästa stopp är Järntorget den 4 november. Efter det följer ytterligare tre stopp fram till den 14 november.

− Vi vill komma ut på gator och torg och hjälpa göteborgarna att spara energi. Bussen gör sex stopp under tre veckor. På plats erbjuder vi 15 minuters personlig energirådgivning, gratis och helt anpassad efter människors egna behov, säger Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborg Energi.

”Många hundralappar extra”
Det övergripande budskapet är att de redan så energismarta göteborgarna kan bli ännu smartare. Genom enkla förändringar i vardagen kan de flesta spara både pengar och miljö.

− Sätten att spara energi är lite olika beroende på om man bor i villa eller lägenhet. För villaägare handlar mycket om sådant som hur huset är byggt och isolering, säger Cecilia Erdalen och fortsätter:

− Bor man i lägenhet handlar det mer om att ända sitt beteende, vilket även villaägare kan göra så klart. Till synes små grejer kan ge många hundralappar extra i plånboken.