Bekämpar avskogning. Ariana Yuen får hållbarhetspriset Win win youth award 2020 för sitt arbete med skogsjordbruk i Etiopien. “Vi är ödmjuka och tacksamma över att få motta denna utmärkelse för Forested Foods arbete för en mer hållbar värld där människan och planeten kan leva i harmoni” säger hon.

Göteborgs hållbarhetspris Win win Gothenburg sustainability award har delats ut i 20 års tid. Sedan 2018 finns också ungdomsutmärkelsen Win win youth award. Från början delades den ut till ungdomar i Västra Götalandsregionen. Från i år är det ett internationellt hållbarhetspris och unga från hela världen får delta. 350 nomineringar kom in.

Biologisk mångfald är kärnan

Vinnare av Win win youth award går till Ariana Yuen, född 1990 och uppvuxen i Hong Kong. Hon är grundare av projektet Forested food. Det är en etiopisk organisation som arbetar med att bevara skog och skapa rättvisa för skogssamhällen. Prissumman är på 20 000 kronor.

– Årets tema, biologisk mångfald, är kärnan i det vi gör. Genom alternativt skogsjordbruk bekämpar vi avskogning på några av jordens hotspots för biologisk mångfald. Med start i Etiopien samarbetar vi med lokala skogssamhällen för att regenerativt odla och marknadsföra hållbara produkter från naturen. Istället för att fokusera på de skrämmande effekterna av klimatförändringar vill vi synliggöra det fantastiska utbud som naturen har att erbjuda, säger hon.

Ett kunskapsprogram

20 av de 350 nominerade får också vara med i ett kunskapsprogram om de globala målen. Det består av en serie globala digitala möten där deltagarna byter erfarenheter och undersöker lokala utmaningar. Berättelserna delas på Win win youth arena i Göteborg den 21 oktober, men de publiceras också digitalt och på sociala medier.