För femte året i rad delades på tisdagskvällen Göteborgs internationella miljöpris ut. Rörda till tårar tog årets pristagare Joan Bavaria från USA och brittiska Tessa Tennant emot priset ur riksbankschefen Lars Heikenstens hand. Prissumman på en miljon kronor får de dela på för sina pionjärinsatser inom området ”hållbara investeringar”.

Inför ett hundratal finklädda gäster inledde juryns ordförande Stefan Edman årets högtidliga prisceremoni på Universeum med att konstatera att Göteborgs internationella miljöpris har hunnit fylla fem år. Under sin livstid har det vuxit sig till ett av Sveriges både största och mest betydelsefulla priser inom miljöområdet.

Ekonomi med miljömässiga hänsyn

Unikt för i år är att det för första gången tilldelas två ekonomer. Joan Bavaria och Tessa Tennant uppmärksammas för att de genom sina investmentbolag och fonder inspirerat även andra företag att ta etiska och miljömässiga hänsyn. Flera av kvällens talare passade därför på att understryka betydelsen av att låta ekonomiska mekanismer användas för att sätta stopp på miljöförstöringen.
5CE4_2.jpg
– Ekonomi och ekologi är nära sammanlänkade och handlar båda om att hushålla med resurser. För att vår planet ska vara välmående måste ekonomin anpassa sig ännu mer till ekologin, sade Stefan Edman i sitt tal för grönare marknadskrafter.

Rörd pristagare

Stämningen var både glädjefylld och allvarlig när pristagarna till slut fick ta emot prissumman, blommor och statyetter.

– Det är så underbart att veta att ni stöttar det vi gör. I USA är min verksamhet inte fullt lika erkänd just nu, sade en rörd Joan Bavaria i sitt tacktal.

Tessa Tennant tackade Sverige för landets insatser på miljöområdet och menade att fonder i andra länder har mycket att lära av till exempel de svenska AP-fondernas agerande.

Sång av Amanda

Under kvällen talade även kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson, som försäkrade prisets fortlevnad i minst fem år till, Carl Bennet, ledamot i miljöprisets styrelse och styrelseordförande i Elanders AB, samt Rolf Wolff, rektor för Handelshögskolan i Göteborg. Sång framfördes av Amandakören.

Tidigare miljöpristagare har varit allt från kanadensaren Dr Geoffrey Ballard, som fick priset för sitt visionära arbete med att utveckla den avgasfria bilen, till Gro Harlem Bruntland, som belönades för två år sedan för sitt arbete med hållbar utveckling.

409E_2.jpg
Tessa Tennant är den andra av de två mottagarna av Göteborgs internationella miljöpris som delas ut för femte året. Foto: Rolf Hallin