Event om smarta hållbara städer. Höga tjänstemän från EU-kommissionen i Bryssel besöker Göteborg på tisdag 1 december. Ämnet är smarta och hållbara städer, där Göteborg kan visa upp tysta elbussar och planer på självkörande bilar.

– Det här är faktiskt första gången som EU-kommissionen ordnar ett event om smarta städer och urban mobilitet riktat mot borgmästare någonstans utanför Bryssel, säger Sebastian Marx, vd för Göteborgs Stads Brysselkontor.

Städer ska bli mindre fossilberoende
– De ville ha ett möte för skandinaviska borgmästare och en teknisk workshop för att diskutera konkreta projekt och idéer. När de frågade om vi kunde göra det i Göteborg ställde vi självklart upp på det!

Det är tjänstemän från EU-kommissionens direktorat för transportlösningar – DG Move – som kommer till Göteborg, under ledning av Magda Kopczynska, direktör och ansvarig inför EU-kommissionen för hållbara transportlösningar. Under hennes ansvar finns EU:s så kallade Smart cities-initiativ (se fotnot).

Magda Kopczynska kommer att hålla i ett rundabordssamtal med borgmästare eller och politiska företrädare från 17 städer, de flesta svenska men även städer i Norge, Danmark, Finland, Nederländerna och Lettland. Här får borgmästarna berätta vad de gör för att deras städer ska bli ”smartare” och mindre fossilberoende. Varsitt lyckat exempel vill EU-kommissionen ha.

Mobilitetslösningar högt på Göteborgs agenda
Hela evenemanget arrangeras vid Lindholmen Science Park på Hisingen. Här ska AB Volvo visa sitt projekt ihop med bland andra Göteborgs Stad kring ElectriCity, de tysta elbussarna som kör på linje 55 sedan i somras.

Och Volvo Cars ska berätta om sina uppmärksammade planer att ha 100 självkörande bilar i trafik på leder utanför Göteborg år 2017. Men det är inte bara sådana stora spjutspetsprojekt som har lockat EU-folket till Göteborg.

– De kommer också för att Göteborg sedan länge har haft mobilitetslösningar högt på agendan; trängselskatt och Västsvenska paketet, cykelstrategier, stadsleverenser med elfordon och cykel, fossilfri avfallshämtning och mycket mer.

– De tycker att sådana exempel är goda förebilder ute i Europa, det är därför de kommer till Göteborg, säger Sebastian Marx.