Ny tjänst på webben. Hallå där David Andersson, forskare i hållbar konsumtion på Chalmers. I går, onsdag, lanserades din webbsida Svalna.se. Vad är det?

– Det är en tjänst på webben där du kan få koll på hur stor klimatpåverkan din konsumtion har. Du kan jämföra dig med andra, få skräddarsydda tips och följa din utveckling över tid.

Hur går det till?
689A.jpg
– Du går in på webbsidan svalna.se och skapar ett konto. Då får du svara på några frågor om som hjälper oss att göra en klimatprofil av din konsumtion. Om du vill ha ännu bättre koll på hur din konsumtion utvecklas över tid tar du nästa steg. Det är att via bank-id koppla upp data från dina banktransaktioner. Då kan vi följa ändringar du gör, om du till exempel börjar cykla till jobbet och slutar köra bil så minskar dina utsläpp.

Hur ser jag hur jag ligger till?
– Det ser du via diagram på ditt eget konto på svalna.se. Vi gör en uppskattning av din klimatpåverkan månadsvis, eller veckovis, det bestämmer du själv – och så jämför vi den med andra göteborgare.

Vad fick du idén ifrån?
– Det var längesedan. Jag satt och arbetade med data som rör utsläpp från konsumtion och insåg att om man kunde koppla ihop den med data från internetbanken så skulle det ge en bra bild av hur varje individs utsläpp från konsumtion ser ut. Och där är vi nu. Tjänsten har tagits fram i samarbete med Göteborgs Stad som i sitt miljöprogram har en ambition att hjälpa göteborgarna att ha koll på sin klimatpåverkan.

Webbsidan har varit igång nästan ett dygn. Hur har det gått?
– Jättebra, vi har redan flera hundra konton, men vi hoppas såklart på fler!

5B26_2.jpg