Bättre alternativ än biogas. Förra året tog Göteborgs fem återvinningscentraler emot 37 ton fallfrukt. På Alelyckan erbjöd man redan då stadens invånare att hämta fin frukt. I år följer övriga centraler efter.

Att fallfrukt blir till biogas är förstås inte så dumt. Men att äta upp frukten innan den börjar ruttna är ännu bättre.

– Vi ska ju jobba där vi gör mest miljönytta, och det bästa är förstås att äta maten, säger Urika Naezer som är kommunikatör på kretslopp och vatten och var den som kläckte idén om att erbjuda göteborgarna fin frukt som annars skulle förvandlats till biogas.

– Fallfrukt har vi tagit emot i flera år på våra centraler, och när jag skulle ta en bild och såg att det låg en massa fin frukt bland det ruttna tyckte jag det var synd att den inte istället kom andra till glädje.

Intresse från andra kommuner
Förra året var ett väldigt bra äppleår – och det finns nog anledning att tro att det kommer gott om äpplen, päron och plommon till de fem centralerna även i år.

– Vi har ordnat med korgar så att den fina frukten presenteras lite snyggare. Ingen vill ju ha den om den ligger bland det ruttna, säger Ulrika Naezer och fortsätter:

– Men man vet förstås aldrig när det finns frukt att hämta. Man får helt enkelt chansa eller passa på att ta en titt när man ändå har ett ärende till någon av återvinningscentralerna: Alelyckan, Bulycke, Högsbo, Sävenäs och Tagene.

Enligt FN går en tredjedel av all mat till spillo. Att äta upp den är ut miljösynpunkt tio gånger bättre än att göra biogas och tillverka ny mat.

Göteborgs initiativ har redan väckt intresse i andra kommuner.