"Roligt att bli uppmärksammad". Familjebostäders personaltävling Bästa klimatidén har fått pris av Sveriges allmännytta. I år vann Helene Persson, miljövärd i Tynnered, tävlingen. Hon lämnade in ett förslag på solcellsbelysning på lyktstolpar. “Jag funderar alltid på hur man kan utveckla vårt arbetssätt, så det är roligt att bli uppmärksammad”, säger hon.

Mikael Lunneblad, Mattias Pettersson, Senir Jalovicic, Katarina Palm, Ellen Jonsson och
Helene Persson från Familjebostäder blev så här glada över priset från branschorganisationen Sveriges allmännytta.

Förra året utlyste Familjebostäder en ny tävling där personalen fick lämna förslag på klimatsmarta lösningar. Tanken var att sprida intresset för klimat och miljö i bolaget.

– Vi klurade på hur vi kunde göra det lustfyllt. Många gillar att tävla så alla fick möjlighet att skicka in sina idéer om vad man kan göra för förbättring i sin vardag, berättar Karin Hagberg, hållbarhetsansvarig på Familjebostäder.

Hoppas inspirera fler

Nu har tävlingen fått pris av branschorganisationen Sveriges allmännytta. De startade Klimatinitiativet 2018 som är ett upprop för klimatet och ett sätt att engagera bostadsbolag i klimat- och miljöfrågor.  En del i det är en tävling.

– Man får nominera förslag, vi skickade in vad vi gör och då var det just den här tävlingen som de fastnade för. Att man på ett enkelt sätt kan fånga upp engagemanget som finns hos medarbetarna.  Det är en bekräftelse och en ära att vinna, förhoppningen är att det kan inspirera fler.

Viktigt med hållbar utveckling

Helene Persson, miljövärd i Tynnered, tog hem första pris i tävlingen Bästa klimatidén 2022. Förslaget var solcellsbelysning på lyktstolpar för att minska elförbrukningen.

– Det känns väldigt kul att bli uppmärksammad. Jag tycker att det är viktigt med hållbar utveckling och jobbar utefter det. Har jag möjlighet att sprida mina idéer till företaget så är det jättekul.

Idéerna blir verklighet

Tanken är att idéerna som vinner också ska förverkligas. Helene Persson kom på andra plats förra året då arbetsgruppen i Tynnered lämnade in en idé om miljövänliga påsar.

– De använder vi nu i vårt bestånd i Tynnered. De är 100 procent nedbrytbara, gjorda av majs och ska börja användas i hela Familjebostäders bestånd.

Får åka på konferens

Vinsten består av äran och vinnarna får även åka på Sveriges allmännyttas årliga konferens om klimat och energi.

– Det var intressant och roligt. Klimat och energi är ett stort personligt intresse för mig, säger Helene Persson som ser fram emot att få åka på konferensen nästa år också.

Bästa klimatidén 2021 blev att testa lösningar för att cirkulärt använda vatten vid bevattning av rabatter och odlingslotter. Motiveringar för vinnarna 2022 och från Sveriges allmännytta finns nedan.