Möter trogna besökare. Den 30 mars rullar farligt avfallbilen ut från sin vintervila. Genom att stanna nära bostadsområden har bilen i 15 år gjort det lättare för göteborgarna att slänga sitt farliga avfall. ”Den har trogna besökare som återvänder år efter år”, säger Åsa Tärnström på Kretslopp och vatten.

Det är lätt att gamla batterier, lampor och oanvända mobiler blir liggandes i en låda hemma istället för att slängas på närmsta återvinningscentral. För att underlätta för göteborgarna kör farligt avfallbilen, sedan 2006, ut till torg och bostadsområden för att hämta kemikalier, färg, lim, bekämpningsmedel, lysrör, lågenergilampor och mycket mer. Den 30 mars börjar årets vårturné.

– Det är jätteviktigt att farligt avfall inte hamnar i de vanliga soporna eftersom de innehåller skadliga ämnen som måste tas omhand på rätt sätt. Dessutom innehåller elektronik metaller som vi måste återvinna, säger Åsa Tärnström.

Slipper använda bil
Förra året hade farligt avfallbilen cirka 3 800 besökare.

– Många av dem är stammisar som uppskattar att man kan lämna sitt avfall till återvinning utan att använda bil.

En annan orsak till de trogna besökarna tror Åsa Tärnström är Björkåfrihets (f.d. Emmaus Björkå) insamlingsbil som alltid följer med och samlar in användbara prylar, böcker, mindre möbler, kläder och textilier.

– De tar emot det mesta som går att bära och är helt och rent.

Fler elprylar
Knappt hälften av det som lämnades in till farligt avfallbilen under 2019 var färg, kemikalier, nagellack och andra hushållsprodukter som innehåller skadliga ämnen. Resten var elektronik. Elektriska filtar, blinkade vykort och nyckelhållare som lyser. Vår vardag innehåller mängder av elprylar. De blir mindre och mindre och är ofta uppladdningsbara. Det märks i statistiken.

– Mängden elavfall i Sverige minskar om man räknar i kilo men antalet produkter ökar, säger Åsa Tärnström.

Årets premiärtur av farligt avfallbilen skuggas av Coronapandemin.

– Vi har många äldre besökare. Men eftersom vi är utomhus och man lämnar sitt avfall en och en har vi valt att köra som vanligt. Det är dock viktigt att man är helt frisk när man går till bilen, säger Åsa Tärnström.

Farligt avfallbilen stannar på 178 platser i Göteborg och du hittar hela schemat med tider, platser och karta här.