Farligt avfall-bilen inleder sin höstrunda på måndag 31 augusti. Under drygt åtta veckor stannar bilen på över 90 ställen runt om i Göteborg. Passa på att bli av med miljöfarligt avfall du samlat hemma!

Kretsloppskontorets Farligt avfall-bil gör en runda på våren och en på hösten. Här kan alla göteborgare lämna farligt avfall så som till exempel målarfärg, batterier, glödlampor och uttjänta strykjärn.

Mellan den 31 augusti och 27 oktober är bilen ute på uppsamlingsuppdrag mellan kl 17 och 20 några kvällar per vecka. Den gör två eller tre stopp varje kväll, och stannar i 45 minuter på de flesta ställen. Till en del platser kommer bilen två gånger.

– Vi anpassar schemat till var det är många besök. Bilen kör också lite olika turer på våren och hösten, för att täcka in hela stan, säger Nils-Arne Holmlid, informatör på Kretsloppskontoret.

Chans att bli av med elektronik

Förra året kom totalt 3900 personer och lämnade sammanlagt 34 ton farligt avfall under bilens två turer. En typisk besökare är någon som bor i lägenhet och som passar på att bli av med till exempel en burk målarfärg som blivit stående.

– Många lämnar också små elektronikprodukter, för sådant går inte att lämna på de miljöstationer som finns på bensinstationerna, säger Nils-Arne Holmlid.

Kretsloppskontoret har nyligen skickat ut en tidning till alla hushåll i Göteborg med schemat för Farligt avfall-bilen. Turlistan finns också nedan som länk.

Samlaren-skåp ett alternativ

Om du inte har möjlighet att besöka bilen då den kommer till ditt område så tipsar Nils-Arne Holmlid om möjligheten att lämna vissa sorters farligt avfall, till exempel glödlampor, sprayburkar och småelektronik, i särskilda skåp som kallas Samlaren och som finns på Coop Konsum Avenyn, Ica Kvantum Munkebäck, Coops stormarknader i Bäckebol, Sisjön och på Backaplan samt Media Markts butiker i Högsbo och Bäckebol.