Tusenlapp i prispeng. Hallå där Anette Johansson, NO-lärare för klass 5A på Kärralundsskolan som kom på tredjeplats i Natur & Miljöbokens och Miljömärkningen Svanens rikstäckande klasstävling. Hur gick det till?

– Vi gjorde bidraget under NO-lektionerna. Uppdraget handlade om att rita en serie om en miljösuperhjälte som använder sina superkrafter för att ta hand om ett miljöproblem. Vad som symboliserar en miljösuperhjälte var något som eleverna själva fick bestämma. Superhjälten i den här serien trollade bort alla plastbitar i havet och förvandlade dem till fiskar.

Hur reagerade du och eleverna på tredjeplatsen?
– Det var jätteroligt. Självklart hoppades barnen att de skulle vinna, men de var väldigt nöjda med en tredjeplats också. Det är roligt att vara med i tävlingar och lyckas så bra. Det var över 1 200 bidrag som var med i tävlingen och vi var en av tio klasser som fick pris.

Hur har ni arbetat med tävlingen?
– Vi jobbade under flera lektioner med det här. I höstas pratade vi en del om återvinning och plast. Barnen fick fria händer att hitta på någonting. Vi spånade tillsammans och sedan fick de sitta i grupper eller göra ett eget bidrag var för sig.

Vad ska ni göra med pengarna?
– Klassen har inte bestämt något ännu. Men när man anmäler sig till tävlingen står det att prispengarna gärna får användas till en upplevelse eller aktivitet inom området natur och miljö. Vi får se vad vi hittar på.