Park och natur vill erbjuda jobb varje lov. Gymnasieungdomar feriearbetar hos park- och naturförvaltningen under höstlovet. De krattar till exempel löv, plockar upp skräp och rensar ogräs. “Jag tycker det är skönt att känna att man gör något på lovet, även om det är tidigt att upp klockan sex”, säger Vilhelm Aho.

David Gutierrez Arvidsson, projektledare för ferieverksamheten på park- och naturförvaltningen. Foto: Petra Lundgren

Det är onsdag eftermiddag och vid Odinsplatsen jobbar åtta feriearbetande gymnasieungdomar med att göra höstfint. Park- och naturförvaltningen, Ponf, har tidigare bara tagit emot feriearbetare under sommaren. Ambitionen nu är att erbjuda feriearbete på alla lov under året.

– Vi testar under höstlovet om det fungerar, både logistiskt med lokaler och bilar samt arbetsuppgifter. Det känns som ett bra sätt att aktivera ungdomar, se till att de får ett första jobb och för förvaltningen är det bra med en extra hjälpande hand, säger David Gutierrez Arvidsson, projektledare för ferieverksamheten på park och natur och tillägger att det är ett samarbete med arbetsmarknads- och vuxenutbildningen.

Lär sig vuxenlivet

Under höstlovet arbetar 36 gymnasieungdomar hos park- och naturförvaltningen. De är indelade i fem olika lag. De krattar till exempel löv och grus, plockar skräp, rensar ogräs, planterar lökar och fixar till i djurparken i Slottsskogen.

– Det är gött att tjäna pengar, få arbetslivserfarenhet och referenser. Det är andra gången jag har jobb inom kommunen, säger Ellen Blyckert.

– Jag tycker att det är roligt. Det är viktigt att hålla staden och naturen ren från skräp. Man lär sig vuxenlivet, gå upp tidigt på morgonen, komma hem sent på eftermiddagen och det är kul att lära känna nya människor, säger Mohammed Salah.

– Det är roligt, det låter kanske konstigt att tycka att ogräs är roligt. Men man kommer i ett tillstånd där man bara kör på, fortsätter att rensa. Man blir nöjd när man blir färdig och får en drivkraft i det, säger Vilhelm Aho.

Ser skräp på annat sätt

Ellen, Mohammed och Vilhelm har blivit mer observanta på nedskräpningen i staden tack vare arbetet.

– Det är något vi märkte efter sommaren också. De ser skräp och ogräs på ett helt annat sätt i staden och lägger märke till hur stort problem det är med nedskräpning. Förhoppningsvis är det något de kan ta med sig och sprida vidare. Det här är ett bra sätt att lära ut till ungdomar att faktiskt tänka på att slänga skräp i soptunnor, säger David Gutierrez Arvidsson.

Mohammed Salah (till höger) tycker det är viktigt att hålla rent i stan och i naturen. Till vänster David Gutierrez Arvidsson, projektledare för ferieverksamheten på park- och naturförvaltningen. Foto: Petra Lundgren