2-5 juni. För tio år sedan var Frihamnen ett tidigare industriområde och en asfaltsöken omgiven av taggtråd och staket. Nu är det en grönskande park mitt i staden, med stadens första hamnbad. “Det är en otrolig förändring som skett och det är göteborgarna som gjort det möjligt, att de varit så aktiva, deltagit och talat om vad de vill se här”, säger Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare i Göteborgs Stad.
Jubileumsparken öppnar den 2 juni klockan 10 då det går att ta ett premiärdopp i det nya hamnbadet. Det är starten på ett fyra dagar långt firande och den officiella invigningen är den 4 juni. Det blir kunglig glans med närvaro av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.
– Kungen får en cirka 50 år gammal ek i gåva av Göteborgs Stad med anledning av hans 50 år på tronen. Trädet kommer att ha en minnesplakett så att det går att se vilket träd det är, säger Johan Rehngren som berättar att en ek kan bli många hundra år.
Flyttat träd till parken
En park är något som byggs över tid och för kommande generationer. Det går att snabba på den processen och det har gjorts genom att träd har flyttats till parken från andra platser i staden för att bevaras, i och med bygget av Västlänken.
– Vi har flyttat dem så att de får leva vidare, det gör dels att vi inte behöver köpa nya träd som fraktas långa sträckor och så får vi en vegetation som är stor från början. Det gör att parken upplevs som äldre än den är när vi inviger den.
Jobbat med växtligheten
Frihamnen var ett industriområde och Johan Rehngren berättar att de arbetat mycket med växtligheten och testat vad som fungerar i den karga och blåsiga miljön.
– Vi har jobbat med vegetationen som ett sätt att skapa ett bra mikroklimat i parken. Den är nära vattnet, den tar västanvind samtidigt som den ska släppa ner solljus och skapa en härlig miljö att vara i. Där har vi haft hjälp av studerande och föreningsaktiva inom trädgård, landskap och arkitektur samt intresserade göteborgare som gjort provplanteringar i parken för att se vad som funkar och inte funkar, säger Johan Rehngren och berättar att även skolbarn varit där i tio års tid för att testa olika lekprototyper.
Göteborgarnas önskemål
Jubileumsparken är ett svar på göteborgarnas önskan om mer grönska och att komma nära vattnet och hamnbadet är ett svar på önskemålet om att kunna bada mitt i stan.
– Det som är spännande är att gestaltningen av parken har skett i nära dialog med göteborgarna. Det är en plats för alla göteborgare och besökare och det kostar inget att vara här. Utflyktslekplatsen med alla lekskulpturer som vi öppnade i somras har blivit väldigt väl mottagen och öppningen av parken och badet hoppas vi ska bidra till nya upplevelser och möten.
Vatten, lek och rörelse
Under de fyra dagarna blir det en rad aktiviteter som har koppling till vatten, lek och rörelse.
Den officiella invigningen av Jubileumsparken och hamnbadet sker den 4 juni klockan 15-15.15. Vad som händer under de fyra dagarna, vilka aktiviteter som finns i Jubileumsparken och vad som byggs i Jubileumsparken finns i länkarna nedan. Den etapp av Jubileumsparken som invigs nu är den första av flera.