Gemensam städdag i city. Långsamt, långsamt minskar skräpet i centrala staden, men fortfarande hamnar allt för mycket på gator och i gräset istället för i askkoppar och papperskorgar. På onsdagsmorgonen, den 2 april, är det återigen dags för Göteborgs politiker, tjänstemän och näringsidkare att kavla upp ärmarna och rensa gator och torg från allt som hamnat fel.

– I år får de dessutom hjälp av elever, lärare och rektorer från två gymnasieskolor, som tar med sig sina utländska besökare och visar hur vi försöker hålla vår stad ren och fin. Dessutom har flera av stadens elitfotbollsklubbar lovat att skicka representanter som ska hjälpa till att städa. Väldigt bra initiativ! säger Samaneh Lomander, projektledare på Trygg, vacker stad.

Det är nionde året i rad som Göteborgs Stad, tillsammans med Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg, anordnar en gemensam städdag. Förra året hjälptes ett hundratal personer åt att plocka upp allt skräp som hamnat överallt utom där det borde, alltså i de hundratals papperskorgar och askkoppar som finns utställda runt om i centrum.

Papperskorgar gav effekt
– Glädjande nog så minskar skräpet på gatumarken något, både i faktisk och i upplevd mängd, men det är fortfarande alldeles för mycket. Vi mäter antalet enheter av skräp, och då räknas ju en fimp lika mycket som en pizzakartong, per tio kvadratmeter gatumark. Förra året hittade vi 4,37 enheter skräp, jämfört med 4,51 året innan och 5,75 år 2011, säger Samaneh Lomander.

Att antalet papperskorgar är en viktig i sammanhanget visar det faktum att det år 2009, första året som den här typen av mätning gjordes, hittades hela 9,83 enheter skräp per tio kvadratmeter. Efter det gjordes det en rejäl satsning, med utplacering av betydligt fler papperskorgar än tidigare, och det gav bevisligen effekt.

– Nu görs det motsvarande satsning på askkoppar, eftersom runt 60 procent av skräpet utgörs av fimpar. Vi har redan satt upp många askkoppar ovanpå många av våra papperskorgar och Västtrafik är på gång att göra detsamma på hållplatserna, säger Samaneh Lomander.

Mode av återvunnet material
Under årets städdag är det också fokus på en annan typ av nedskräpning: affischer.

– Vi har 34 affischeringstavlor runt om i staden där det är fritt för kultur-, förenings- och idrottslivet att informera om sin verksamhet, men såhär års brukar det dyka upp lappar på alla möjliga andra ställen också. Nu vill vi upplysa om att det på Göteborgs Stads hemsida finns en karta över alla platser som har affischeringstavlor, säger Samaneh Lomander.

Nytt för i år under städdagen är ett spektakulärt evenemang på Domkyrkoplan klockan 11, då elva förskolor bland annat har modevisning med kläder som de har skapat av återvunnet material.