Vid Göteborgs kulturkalas uppskattar Stefan Risedahl att en halv kubikmeter fimpar samlades in på några timmar. Foto: Mårten Heslyk, Städa Sverige

Föreningsungdomar gör fint. Den 7 och 8 december plockar närmare 300 ungdomar från idrottsföreningar fimpar och annat skräp i området kring Järntorget. Dessutom delas fickaskkoppar ut till förbipasserande rökare. ”Jag tror de flesta rökare vill göra rätt”, säger Stefan Risedahl på trafikkontoret.

Under Göteborgs kulturkalas i somras genomförde Göteborgs Stad miljöprojektet ”Fimpkampen” tillsammans med miljöorganisationen Städa Sverige och lokala idrottsföreningar. Och nu är det alltså dags igen.

– Förra gången samlade vi in ungefär en halv kubikmeter med fimpar – de är ju små så du kan räkna ut att det är ganska mycket. Vi fyllde ett akvarium på tre-fyrahundra liter och tio vanliga plastpåsar, säger Stefan Risedahl som är planeringsledare på trafikkontoret och håller i kampanjen.

”Otroligt mycket fimpar”
Klockan 11–13.30 på lördag och söndag ger sig alltså uppemot 300 ungdomar från elva lokala idrottsföreningar ut i området runt Järntorget för att plocka fimpar och annat skräp från gator och utemiljöer. Exakt vilka området som städas beror på hur mycket de hinner med, men Haga, Linnégatan och Skansen Kronan finns med på listan berättar Stefan Risedahl.

– Ibland kan det vara otroligt mycket fimpar så att de blir stående länge på samma ställe, säger han.

Dessutom kommer fickaskkoppar och refillmuggar att delas ut till förbipasserande.

Fimpomater och paket
– Vi måste ju bidra till julstämningen med lite klappar också, säger Stefan Risedahl.

Vid Drottningtorget, Brunnsparken och andra centrala delar har trafikkontoret dessutom – precis som tidigare år – placerat ut askkoppar formade som julklappar vid hållplatser. Och så kallade ”fimpomater”, där rökare kan ta ställning till olika julrelaterade frågor samtidigt som de fimpar sin cigarett.

”De flesta vill göra rätt”
Fimpomaterna och askkopparna vid hållplatser plockades tillfälligt bort i samband med det nya rökförbudet som trädde i kraft i juli. Det beslutet togs eftersom det fanns oklarheter kring den nya lagstiftningen, berättar Stefan Risedahl, men nu har alltså rättsläget blivit tydligare.

– Vi var tvungna att avvakta att den nya lagen skulle prövas, men nu har det klarnat. Rökarna har ju inte slutat röka bara för att lagen infördes, och vi ser ju att fimparna finns kvar. Jag tror de flesta rökare vill göra rätt och aska i askkopp, säger han.