100 vårstädande klasser belönas. Klass 6A på Sandeklevsskolan skapade ett konstverk av fimpar från gatan, medan Kattfotens föräldrakooperativ byggde roboten Flonke av upplockat skräp. Det är två av bidragen i skolornas vårstädning, där vinnarna nu är korade.

Totalt deltog 62.000 elever från Göteborgs skolor och förskolor i årets vårstädning. Mer än en tredjedel av klasserna har utsetts till vinnare i den tävling där det gäller att på ett fantasifullt sätt beskriva hur man arbetat med frågan pedagogiskt.

– Meningen med själva skräpplockningen är inte att samla ihop så mycket som möjligt, utan är ett praktiskt moment för att befästa sina kunskaper, säger Marie Falk, projektledare på Trygg, vacker stad.

– Huvudsyftet med hela vårstädningen är att barnen lär sig rätt värderingar; att man inte ska skräpa ner.

Dubbelt så många bidrag
Marie Falk kan glädja sig åt att antalet tävlingsbidrag mer än fördubblats i år, från cirka 150 förra året till över 300 i år.

5A6A.jpg
– Vi har fått in mängder med fantastiska och roliga texter, dikter, filmer, böcker, collage och annat. En del är lite otympliga men de är gjorda med en intensitet som visar att barnen tar det här på stort allvar, säger Marie Falk.

Ett exempel är klass 8C på Fjällskolan, där eleverna fick i uppdrag att skapa ett nytt samhälle på en ö.

– Det var väldigt fint gjort. Eleverna såg sig som forskare som flyttar till en öde ö och målet var att göra ön självförsörjande vad gäller mat och el, berättar Marie Falk.

Forskare på öde ö
– Sedan gjorde de en radiosändning från ön där de på ett kreativt sätt berättade om livet på ön och hur det går för de olika forskarlagen.

Alla i klassen var överens om att de skulle återvinna i sitt samhälle. Man jämförde återvinningsgraden i Sverige med andra länder i Europa och diskuterade vad det betyder att vi återvinner i högre grad än exempelvis Grekland.

Priserna är antingen ett Lisebergsbesök för hela klassen, guidat besök i djurgårdarna i Slottsskogen eller ett stort DUPLO-paket till de yngsta.

Hela listan med drygt 100 vinnande klasser och förskolegrupper finns på Trygg, vacker stads hemsida.