År 2030 är kollektivtrafiken gratis eller billigare, vi köper ekologiskt och närproducerat och använder alternativa energikällor. De tre visionerna hamnade i topp när ungdomar mellan 15 och 22 år fick spåna klimatidéer för en bättre framtid i Västra Götalandsregionen.

De totalt 120 ungdomarna har träffats på ”framtidstorg” på sex orter – Bengtsfors, Uddevalla, Lidköping, Mariestad, Mark och Göteborg – under hösten och våren för att säga sitt inför den nya klimatstrategi som regionen ska fatta beslut om.

Projektet kallas Ung Energi och når sin final på onsdag på Göteborgs Stadsmuseum, då en rapport på 128 sidor lämnas över till en beredningsgrupp bestående av regionpolitiker.

Byta saker och äga tillsammans

– På den tekniska sidan finns förslag om allt från flaxande flygplan till bilar på räls och satsning på snabbtåg, berättar projektledaren Anna Fridén.

– Här finns också många idéer om att byta grejer med varandra och att äga tillsammans. Till exempel att inte bara ha gemensam tvättstuga utan också en redskapsbod i hyreshuset.

Vill vara fria att resa

Ungdomarnas tankar – särskilt utanför städerna – kretsar mycket kring kollektivtrafiken, eftersom de vill vara fria att resa, utan att behöva be föräldrarna om skjuts.

– De vill ha en kollektivtrafik där man inte behöver betala jättemycket för att åka till en annan kommun, och de har många visioner om hur kollektivtrafiken kan fungera bättre, säger Anna Fridén.

Borde äta mindre kött

Det faktum att ett svenskt hushåll kastar bort nästan en fjärdedel av den mat man köper, engagerar också ungdomarna – inte bara för den globala orättvisans skull. För om man lät bli att köpa den där fjärdedelen mat, skulle genomsnittsfamiljen spara in 10.000 kilowatt-timmars energi och därmed stora utsläpp av koldioxid.

– I rapporten talas mycket om mat och närproduktion, att vi borde äta mindre kött och lära oss mer om det som är i säsong. Och att man kan undvika att slänga så mycket mat genom att bli bättre på att själv avgöra när olika livsmedel har blivit oätliga, säger Anna Fridén.

Livsfilosofier för framtiden

Men rapporten handlar också om stora, övergripande frågor om vilken livsfilosofi vi ska välja inför framtiden. En kille i Mariestad konstaterade att vår uppfattning om tiden är avgörande.

– Hur då tiden? Jo, vi har ju ofta så himla bråttom och det är då vi är taskiga mot miljön, det är då köper vi nytt i stället för att laga det eller tar bilen till affären i stället för en promenad. Det ligger nog mycket i det resonemanget, säger Anna Fridén.

Hon tror att många av de idéer som ungdomarna för fram som spännande, skulle uppfattas som bakåtsträvande av en del vuxna.

Trötta på stress

– Ungdomarna är trötta på stress och högt tempo hela tiden. De tycker att det vore spännande att träffas för att lära sig laga sina kläder eller återvinna andra grejer. Då inser man att det här inte bara handlar om klimatfrågan, utan hänger ihop med hur vi lever, säger Anna Fridén.

På Stadsmuséet på onsdag blir det inte bara seminarium med överlämnande av ungdomarnas rapport. Klockan 13-20 är det klimatfestival hela dagen, med föreläsningar, workshops, plastpåseskulpturer och klädbytardag: ”Ta med tre plagg – kom hem med tre andra”!