Besökare kan rösta på sin favorit. Nästan 200 bilder kom in till Göteborgs Stads fototävling på temat fjärilar. Nu har tio finalister valts ut och visas upp på Naturhistoriska museet, där besökarna får rösta fram en vinnare.

– Det var otroligt svårt att välja bland alla fina bilder, säger Anette Wigeborn-Bergström, naturpedagog vid park- och naturförvaltningen, som satt med i juryn på åtta personer.

– Jag hoppas verkligen att de som inte kommit till final blir ledsna, många av de bilderna var fantastiskt fina.

Totalt kom det in 194 foton från 64 personer under sommaren. Vanligaste motiven var blåvingar, nässel- och pärlemofjärilar, alltså de som är vanliga på Västkusten.

Inventering av fjärilar på Västkusten
– Ovanliga fjärilar har vi inte fått in så många, däremot har nästan alla fotografer noterat var de tagit bilderna, vilket är väldigt värdefullt. Det blir ett slags inventering som vi på park- och natur kan ha nytta av, säger Anette Wigeborn-Bergström.

– Men det viktigaste av allt är ju att vi har lockat ut folk i naturen och fått upp intresset för fjärilar.

Nu kan alltså alla besökare på Göteborgs naturhistoriska museum rösta på sin favoritbild, bland de tio som gått till final. Röstningen pågår under hela oktober, fram till 2 november och dagen därpå är det prisutdelning.

Förstapriset är ett presentkort på Naturkompaniet på 1.000 kronor samt boken om dagfjärilar i bokserien Nationalnyckeln.

3962.jpg