”Köp refill till värmeljusen!” Julgranen är grovsopor. Skinksvålen kan bli biogas. Och pilla gärna bort den lilla vekeshållaren från värmeljuset - eller köp refill-ljus! Goda miljötips inför julen, då göteborgarna lämnar 100 ton mer än vanligt till sopförbränning.
– Vi vill gärna framhålla att ”tänka avfallsfritt” redan när man köper julklappar. Då slipper man sortera en massa avfall efteråt – och gör samtidigt miljön en tjänst, säger Ulrika Naezer, kommunikatör på kretslopp och vatten.
En tjänst, en upplevelse eller en slant till behövande ger ofta mindre miljöpåverkan än en produkt.
Julgranen är grovavfall
– Massage, ridturer, bio- och teaterbesök har liten klimatpåverkan och ger lite avfall jämfört med tekniska apparater, leksaker och kläder, säger Ulrika Naezer.
Men lite extra jul-avfall blir det ändå hos de flesta. En julgran till exempel – och den är faktiskt inte biologiskt avfall.
– Nej, den ska behandlas som grovavfall. Så för alla göteborgare som bor i flerfamiljshus – runt 80 procent – ska fastighetsägaren informera om var man kan lägga julgranen, säger Ulrika Naezer.
– På det viset blir det så småningom kompost av granen. Det är absolut ingen bra idé att stå och klippa sönder den och lägga i en brun påse!
Värmeljusen lite knepiga
Statistiken visar att under julhelgen ökar förpackningsinsamlingen med över 30 procent i Göteborgsområdet och mängden som går till förbränning ökar med cirka 100 ton.
Resterna från julbordet blir så småningom avfall och då är det viktigt att ta hand om det på ett bra sätt. Skinksvålen, apelsinskalen och kaffesumpen kan bli biogas och näringsrik gödsel.
Julklappspapper kan bli nytt papper och värmeljushållarna kan bli ny metall.
Men värmeljusen är lite knepiga. För att behållarna av aluminium ska kunna återvinnas, krävs att man pillar bort den lilla platta som håller fast veken i botten.
Aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst
Plattan är nämligen av stål och kommer att ryckas upp till den stålmagnet som skiljer metallerna i återvinningsprocessen. Om stålplattan sitter fast i behållaren, följer alltså aluminiumet med och blir inte återvunnet.
Problemet kan tyckas litet – men faktum är att svenskarna använder cirka 300 miljoner värmeljus varje år. Om alla återvinns, sparar man in 1000 ton koldioxidutsläpp, enligt Avfall Sverige.
– Genom att återvinna aluminium sparas 95 procent av den energi som annars behövs för att göra helt ny aluminium. Och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst, påpekar Ulrika Naezer.
– Men det bästa här är nog refill-värmeljus, som finns i olika varianter. Det sparar ännu mer på klimatet, eftersom man återanvänder behållare hela tiden.