Kranmärkt till de som avstår flaskvatten. Varje år den 22 mars uppmärksammas världens vattentillgångar med en egen dag. Men inom en rad verksamheter är det något man tänker på varje dag. Genom att välja kranvatten istället för flaskvatten har de fått en kranmärkning.

Produktionen och leveransen av en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi och släpper ut minst 300 gånger mer koldioxid än att tappa vatten från kranen. Samtidigt ett av väldens bästa kranvatten för omkring fyra öre per liter

‒ Att välja kranvatten istället för flaskvatten är ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö. säger Helena Wall.

Hon är kund- och kommunikationschef på Kretslopp och vatten på Göteborgs Stad som tagit fram en kranmärkning. Den ges till verksamheter som tar ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten.

Nej till flaskvatten
En verksamhet som blivit kranmärkta är Länsstyrelsen i Västra Götaland. På arbetsplatsen, alla möten, konferenser, utbildningar och andra sammanhang serveras enbart vatten från kranen.

‒ Kranmärkningen gör att vi pratar mer om vattnets värde i alla sammanhang. Vatten är en av våra viktigaste resurser och som myndighet vill vi vara en föregångare, säger Elenor Loyd, chef för enheten för vattenmiljö.

Kranmärkningen som togs fram 2015 sprids över hela landet via branschorganisationen Svenskt Vatten. Andra kranmärkta verksamheter är bland annat Renova AB, Göteborgs turistbyråer, Svenska Institutet, Finansinspektionen och Centrala studiestödsnämnden.

Världsvattendagen instiftade 1992 av FN för att få människor i hela världen att fokusera på vikten av att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar.