Och i Biskopsgården startar ett helt nytt. I höstas avslutade Göteborgs Stad projektet med fyra Fixotek där göteborgarna kunnat laga, låna, byta och bygga grejer. Nästan ett halvår efter satsningens slut har nya aktörer tagit över och driver vidare tre av dem och snart invigs ett nytt i Biskopsgården.

Det var för ungefär två år sedan som Göteborgs Stad startade projektet med Fixotek i Majorna, Rannebergen, Hammarkullen och Bergsjön. Tanken var att minska mängden avfall genom att människor kunde låna verktyg och laga till exempel kläder, cyklar, möbler och elektronik. Dessutom skulle de fungera som sociala mötesplatser. Fixoteken fick ett positivt mottagande och en utvärdering visade att 31 procent av de som bodde i områdena med Fixotek tyckte att de fått en ökad förståelse för vikten av att återbruka och sortera.

Men försöket var tidsbegränsat och sedan en siste september förra året är Göteborgs Stad inte längre huvudman.  Så hur har det då gått för Fixoteket ett halvår senare? Jo, tre av dem drivs vidare i ny regi, en är nedlagd och i vår öppnar ett nytt i Biskopsgården med hjälp av utrustning från den nedlagda.

Två anställningar
I Hammarkullen och Rannebergen har Bostadsbolaget tagit över driften. I Rannebergen sköts den dagliga verksamheten av volontärer och i Hammarkullen har två personer, genom ett samarbete med SDF Angered, anställts till driften.

Mathias Stenback är platsansvarig för Fixoteket i Hammarkullen:

– Vi kom igång ordentligt i januari. Nu är det full rulle och vi har öppet alla dagar för den som vill laga, låna, byta och bygga grejer. Under den korta tid som Fixoteket låg nere var det många boende som frågade och hoppades att det skulle starta igen. Det är väldigt populärt och jag tror att ett Fixotek ökar områdets attraktivitet.

I Majorna har Familjebostäder hjälpt till med en lokal med det är en nystartat ideell förening som står för driften. Efter en lite guppig start med bland annat en trilskande dörr är de nu igång och har öppet två dagar i veckan.

– Det svåra är att få tag i volontärer som kan tänka sig att ställa upp ett par timmar några dagar. Men vi som driver föreningen tror på det här. Vi kan inte vara kvar i ett slit och släng-samhälle. I alla tider har vi lagat och tagit hand om våra prylar och nu måste vi hitta tillbaka till den livsstilen, säger Elke Alho som är kassör i föreningen.

Indirekt fortsättning
På Fixoteken finns en rad olika verktyg, borrmaskin, symaskin och möjlighet att fixa allt från ett trasigt cykeldäck till att bygga en hylla. Du kan också ta med dig verktyg hem och byta kläder och prylar.

För projektets Fixotek Bergsjön fanns det ingen aktör som tog över och det lades ner när satsningen var slut. Nu är det dock klart att det på sätt och vis får leva vidare, i en annan del av Göteborg. Bostadsbolaget i Norra Hisingen ska nämligen ta över utrustningen från Bergsjön och starta ett helt nytt Fixotek i Biskopsgården i vår.

– Det är verkligen i projektets anda att verktygen och redskapen kommer till användning igen och jätteroligt att våra boende får tillgång till ett Fixotek, säger Hilda Wenander, platsansvarig på Bostadsbolaget i Norra Hisingen.

Driften i Biskopsgården kommer att läggas upp på ungefär samman sätt som i Hammarkullen.

Hilda Wenander tror det nya Fixoteket kommer att bli välbesökt.

– Vi har redan fått förfrågningar om att låna symaskin och erbjudanden om sykurser.