Stjärnkock lagar vinnande rätten. Vilka av Göteborgs fjärdeklassare är bäst på att laga till en god miljömåltid för 15 kronor? Om några veckor koras vinnarna som får se sin rätt lagad av en stjärnkock – och sedan bjuda hela skolan.

”Bönor bygger biceps” kallas premiärupplagan av en recepttävling som utser Göteborgs bästa fjärdeklassare på att komponera en smarrig och nyttig miljömåltid för fyra personer till ett pris om totalt högst 60 kronor.

– Tioåringarna är nyfikna, förståndiga och tycker om att tävla, och vi vill ju gärna skapa större medvetenhet så att de sedan själva kan fatta bra beslut, säger Ulla Lundgren som är processledare för miljömåltider på miljöförvaltningen.

Minst tre säsongsanpassade grönsaker
Tävlingen rivstartade i veckan med att flertalet av de deltagande klasserna besökt miljöförvaltningen för en introduktion. Med sig tillbaka till skolan fick de bland annat en råvarulista – nu har de några veckor på sig att komponera den miljömåltid, med minst tre säsongsanpassade grönsaker, som de vill tävla med.

– När de tagit reda på vad saker och ting kostar, och räknat ut vad de kan erbjuda för en budget på 15 kronor per måltid, kommer deras rätt att tillagas av kökspersonalen på skolan. Senast den 27 september ska de sedan ha skickat in bilder till oss i tävlingsledningen, säger Ulla Lundgren.

Redan någon dag senare offentliggörs vilken klass om dragit sig segrande ur striden, och onsdagen den 2 oktober belönas segrarna med ett besök av stjärnkocken Mats Nordström från Wasa Allé, som lagar vinnarmåltiden till alla elever på hela skolan.

Matsvinnet ska minska
Förutom att stimulera användandet av säsongens läckraste grönsaker och baljväxter vill tävlingsledningen också väcka tanken om ett minskat matsvinn i skolan.

– Man har räknat ut att det slängs för motsvarande 80 öre från varje portion som serveras. När vi nu jobbar med mat och miljö är det viktigt att tänka på att undvika att slänga mat, säger Ulla Lundgren och fortsätter:

– Därför ska klasserna under tävlingsperioden väga sitt tallrikssvinn i bamba. Resultatet därifrån kommer också att räknas in när vi korar vinnarna.

Bönor eller gurka? Tomat eller kikärtor? Ris eller potatis? Nu grunnas det och räknas det för fullt ute bland fjärdeklassisterna. Om några veckor ska vinnaren koras.