Öppen för alla. Motivet är fjärilar och platsen för fotografering är Göteborg. Max fyra bilder per deltagare får lämnas in. Det är förutsättningarna för sommarens stora fototävling på temat fjärilar. Tävlingen pågår till september och alla får delta.

Fjärilar trivs bäst på ängsmark. Därför har deras livsmiljöområden minskat kraftigt de senaste åren. Att vända den utvecklingen och gynna dagfjärilarnas fortsatta existens är ett uttalat miljömål från Göteborgs Stad.

Sommarens stora fototävling på temat fjärilar är ett led i det här arbetet. Tanken är att människor ska ta sig ut i naturen och få ett ökat intresse för och lära sig mer om fjärilarna.

− En jury väljer ut de tio bästa bilderna som kommer att ställas ut på Naturhistoriska i oktober. Sedan får museets besökare rösta fram vinnare, säger Karolina Källstrand, som är miljöutredare på miljöförvaltningen.

Valet av växter är viktigt
Hon säger att ökad kunskap om fjärilarnas villkor kan påverka till exempel vilka växter människor väljer att plantera i sin trädgård.

− Vi vill uppmuntra valet av växter rika på nektar, som oregano, timjan, syren och röd solhatt. Budleja, som också kallas fjärilsbuske, är också ett bra alternativ, säger Karolina Källstrand.

Tävlingsbidragen får vara tagna när som helst under 2011, men inlämning sker under tiden 15 augusti till 15 september.