Världsmiljödagen kommer i år att firas med en heldag på Gärdsås torg i Bergsjön. Al Gores film En obekväm sanning är en av flera programpunkter.

– Intresset har varit stort och det blir en fullspäckad Världsmiljödag i nordost, säger Carolina Pedersen från Miljöförbundet Jordens vänner Göteborg.

Fokus på klimat och makt

Det är Miljöförbundet Jordens vänner (MJV) som i år tog initiativet till firandet av Världsmiljödagen. Tillsammans med bland andra Agenda 21, SDF Bergsjön, Ekocentrum och Folkhögskolecentrum i Bergsjön har MJV satt ihop ett program med fokus på klimat och makt.

Ett miljöforum arrangeras under dagen för att demokrati och rättviseperspektivet i klimatdebatten inte ska drunkna i uppmaningar att byta glödlampor. MJV menar att individuella val i vardagen måste kompletteras med politiska beslut, och folk i Bergsjön har mer makt att påverka än vad de kanske tror.

Rättvisemärkt fika

Under förmiddagen den 5 juni visas filmen ”En obekväm sanning” med efterföljande panelsamtal. Eftermiddagen ägnas ett miljöforum på Gärdsås torg. Det bjuds på bland annat rättvisemärkt fika, ballonger, häst- och vagnåkning, målartävling, tipspromenad. Dessutom kommer Lena Richard från Ekocentrum att tala om vår känsliga biosfär.

Även i Tynnered uppmärksammas Världsmiljödagen genom en kapsylinsamling som Kulturcentrum i Tynnered står för.

Fotnot:
Världsmiljödagen firas över hela världen och har firats varje år den 5 juni sedan den instiftades efter världsmiljökonferensen i Stockholm 1972.