Öppen för alla.   Nu kan du vara med när Win win Gothenburg sustainability award delas ut. I år går det internationella hållbarhetspriset till den isländska visselblåsaren Jóhannes Stefánsson. Prisutdelningen sänds digitalt och bjuder på allt från musik av Magnus Carlsson till tal av pristagaren. 

Visselblåsaren Jóhannes Stefánsson år årets mottagare av Win win award. Foto: David Thor Gudlaugsson

Torsdag den 21 oktober klockan 17.30 – 19. 30 kan du följa prisutdelningen av Win win Gothenburg sustainability award 2021 när den direktsänds digitalt.

− Det var väldigt lyckat förra året när vi sände för första gången. Det påminde lite om sändningarna från Nobelprisutdelningen där man får följa med hela vägen från ceremoni till bankett. Det blir mycket gala, samtidigt som allvaret också tar plats, säger Nathalie Bödtker-Lund, verksamhetschef för Win win award.

Tema anti−korruption

Win win Gothenburg sustainability award är ett av världens främsta hållbarhetspriser med en prissumma på en miljon kronor. Årets tema är anti−korruption då korruption är ett allvarligt hinder för världens länder att nå FN:s globala mål.

I år är pristagaren den isländske visselblåsaren Jóhannes Stefánsson som avslöjat en omfattande korruptionsskandal med rötter på Island och i Namibia. Han lämnade sin post som chef för det isländska fiskeföretaget Samherjis verksamhet i Namibia 2016, i protest mot hur företaget olovligt kapat åt sig fiskekvoter mot ekonomisk ersättning. Sedan avslöjandet lever Jóhannes Stefánsson under ständiga hot.

I prismotiveringen står det ”Jóhannes Stefánsson gärning belyser vikten av att enskilda personer i näringslivet vågar ta ställning. Han har visat prov på stort mod och osjälviskhet i kampen mot maktmissbruk och korruption.”

Först med visselblåsarfunktion

Med anledning av prisutdelningen hålls en seminarieserie med tema anti−korruption på Stadsbiblioteket den 19 oktober. Då får finns det chans att höra Jóhannes Stefánsson berätta sin historia live och träffa pristagaren av Win win youth award, Reduva från Colombia.

In−Anna Knutsdotter och Anna Ljungkvist från Göteborgs Stads Stadsledningskontor kommer också vara på plats för att berätta om stadens visselblåsarfunktion. Som första kommun i landet införde Göteborgs Stad en visselblåsarfunktion 2011 där du anonymt kan anmäla misstankar om oegentligheter som begåtts av anställda och politiker.