Gäller från 30 april. Väntar studentfirande, bröllop eller andra festligheter i vår och sommar? Då kan det vara bra att känna till att det är förbud mot plastkonfetti utomhus från den 30 april. Men det finns alternativ, till exempel såpbubblor eller att pynta med flaggor.

Sveriges riksdag röstade under 2021 för ett genomförande av EU:s engångsplastdirektiv. Syftet är att minska mängden engångsplast och EU har listat ett antal produkter. Sverige har gjort en nationell utökning så förbudet  gäller även  plastkonfetti.

– Det är ett stor problem som kommunerna har uppmärksammat och KIMO har i många år agerat för att försöka minska användningen av plastkonfetti. Vi ser förbudet som väldigt positivt eftersom det hjälper till att minska spridningen av plast, säger Karin Meyer, miljöutredare på miljöförvaltningen och nationell koordinator för kommunernas internationella miljöorganisation, KIMO, som arbetar med havsmiljöfrågor.

Sprider information

Miljöförvaltningen i Göteborgs Stad vill informera om förbudet så att det når så många som möjligt inför att förbudet träder i kraft den 30 april 2022. Förra veckan meddelade miljöförvaltningen alla rektorer på gymnasieskolor i staden  om detta inför studenten.

– Vi hoppas nå alla elever på detta sätt.

Ett nedskräpningsproblem

När man skjuter upp plastkonfetti i luften kan bitarna färdas ganska långt, men de faller också ner på marken där man står.

-Det är svårt att städa upp och rinner plastkonfettin ner i dagvattenbrunnen eller blåser iväg till ett vattendrag så kommer den till slut att rinna ut i en sjö eller i havet. Det är ett nedskräpningsproblem och en onödig källa till mikroplastspridning.

Flera andra alternativ

Förbudet mot plastkonfetti utomhus behöver inte innebära att firandet blir mindre festligt. Det finns alternativ.

– Såpbubblor är bra. Vid större arrangemang, som utspring från gymnasiet, går det till exempel att använda en såpbubbelmaskin. Det kanske inte en privatperson kan skaffa, men det finns såpbubblor för användning i mindre skala också.

Ett annat alternativ till plastkonfetti är blomblad. Är bladen lite hårdare så går det att stansa ut konfetti med hålslag.

– Man kanske inte behöver kasta upp något, man kan pynta på annat sätt, till exempel genom att hänga upp flaggspel, säger Karin Meyer.