Lär sig om miljö Barn och ungdomar från 15 föreningar plockade skräp i Angered och Bergsjön i lördags. De hittade stort som smått och fick ihop 3,5 ton skräp. “Det är en aktivitet alla i laget kan vara med på och det ger pengar till klubbkassan”, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

15 föreningar plockade skräp i Angered och Bergsjön i lördags. Kortedala basket var en av dem. Foto: Mårten Heslyk

Det var fjärde året som Städa Sverige, som är idrottens miljöorganisation, och snackstillverkaren Estrella arrangerade “Klubbar för klimatet” i Angered och Bergsjön.

– Syftet med Städa Sverige är att stötta föreningslivet, alla klubbar som är med och städar får pengar. Men de ska också gå en miljöutbildning där de får lära sig att skräp kan vara en resurs samtidigt som de blir bättre på att inte skräpa ner själva. Estrellas syfte är att de vill stötta föreningslivet i sitt närområde i nordöstra Göteborg där de har sin fabrik, säger Mårten Heslyk.

Plockade i tre timmar

I lördags den 1 oktober var föreningarna och städade grönområden och naturområden. Park- och naturförvaltningen i Göteborgs Stad har tilldelat städområden och hjälper också till att ta hand om säckarna med skräp.

– Det blir rätt många säckar när 300 personer är ute och fokuserar på att plocka skräp i tre timmar.

Fler lag varje år

Föreningarna rapporterar in vad de har hittat och hur många säckar med brännbart och icke brännbart. Det var mycket plast, skräp och fimpar, men även exempelvis mopeder, kundvagnar, däck och lustgasflaskor.

– Föreningarna får också berätta vad de ska använda pengarna till, om de vill vara med igen och varför de tycker att detta är en bra aktivitet. Alla vill vara med igen och det är fler lag varje år som vill vara med för att de tycker att det är väldigt bra, det är roligt!

Du var på plats i lördags, hur var stämningen?

-Toppen. Man får mycket energi när man är ute och träffar föreningsungdomarna och ledarna. De tackar för att de får vara med och berättar vad de hittat. Det är en energiboost.

Föreningarna som är med och städar får 5000 kronor att använda till cuper, träningsläger och aktiviteter vid sidan av idrotten.