För andra året i rad gör föreningarna på Hisingen gemensam sak och städar utemiljön. På lördag beräknas över 1.500 personer trä på sig gula handskar, fatta den svarta sopsäcken och plocka upp mängder av skräp. Sex ton blev förra årets resultat.

− Dels får man undan en massa skräp, dels handlar det om att ändra människors attityder till nedskräpningen. När alla är med och städar, gamla som unga, så blir det en känsla av att det här är allas ansvar, säger Gunilla Eneroth, samhällsinformatör på Lundby stadsdelsförvaltning.

Olika sorters föreningar deltar

Lundby stadsdelsförvaltning anordnade en städdag på egen hand redan för tre år sedan. Förra året tog de initiativet att göra det till en gemensam dag för föreningar från hela Hisingen. Deltar gör alla stadsdelar utom Torslanda.

− Alla typer av föreningar är med. Länkföreningar, pensionärsföreningar och olika idrottsföreningar, allt från fotboll till sportfiske, säger Gunilla Eneroth.

Samtidig folkhälsodag i Kärra-Rödbo

Exakt hur städdagen är upplagd varierar från stadsdel till stadsdel. I Lundby städas främst runt föreningarnas lokaler och planer. I Kärra-Rödbo är det gångvägar och andra allmänna ytor som gäller. Där kombinerar man dessutom sin årliga folkhälsodag med städdagen.

− Folkhälsan är liksom städningen kopplad till miljön. Förra året var det en slump att de båda aktiviteterna inföll på samma dag. I år har vi valt att göra så igen, säger Louisa Åsén på Kärra-Rödbo stadsdelsförvaltning.

Fotnot: Städdagen äger rum lördagen den 25 april klockan 11-14.