Ett företag som satsar på den nyaste tekniken inom belysning kan spara 30-40 procent av både energin och kostnaden. För lamporna slukar mer el än man tror. Nu ordnar miljöförvaltningen och Konsument Göteborg en halvdagskurs i energieffektiv belysning.

De båda förvaltningarna har samarbetat i tre år kring energirådgivning och effektivisering till företag. Tidigare har det bland annat handlat om energiplanering och nattvandringar för att kolla att maskiner och fläktar inte står och drar el i onödan

”Det har hänt mycket på belysningsområdet”

Nu skjuter man in sig på belysningen, som ofta kan stå för en tredjedel av energiförbrukningen i ett företag.

– Det har hänt väldigt mycket på belysningsområdet på senare år, säger Annika Källvik, energi- och klimatrådgivare på Konsument Göteborg, som håller i kursen tillsammans med Pia Almbring på Miljöförvaltningen.

– Till exempel håller de nya LED-ljusen i 25.000-30.000 timmar, jämfört med lågenergilamporna, kanske 10.000 timmar – och vanliga glödlampor 1.000 timmar. Och avger inte så mycket värme som traditionell belysning.

Praktiska energispartips

– De nya drar mycket mindre el, så man kan spara mycket på att byta ut gamla lampor mot mer energieffektiva. Eller sätta upp rörelsevakter och detektorer i korridorer, toaletter och andra utrymmen som inte används så ofta, säger Annika Källvik.

På kursen kommer Charlotta Mattsson, ljusdesigner på företaget Tindra design ab, och Peter Karlsson, forskningsingenjör vid Linköpings universitet, att föreläsa om bland annat grundläggande ljuskällor, belysningsplanering och gestaltning samt styrning och reglering av belysning. Plus praktiska energispartips.

– De kommer att ge ett axplock av modern, energisnål belysning. Och även praktiskt visa hur ljuskvaliteten skiljer sig åt – till exempel skillnaden mellan varmvitt och kallvitt ljus – och vilken sorts belysning som passar i olika sammanhang, säger Annika Källvik.

Fotnot:
Inbjudan till kursen har gått ut till 400 företag i Göteborgsområdet. Halvdagskursen arrangeras onsdag 22 oktober, kl 8-12, Miljöförvaltningens lokaler, Karl Johansgatan 23.
Anmälan kan göras till miljoskydd@miljo.goteborg.se