Nykomponerade teatergruppen Eko tar med sig förskolebarnen in i en värld av hoppstjärtar, trollkonst och saker som både borde och inte borde komposteras. Med föreställningen !Den magiska komposten" hoppas man ge lust och inspiration till en av kretsloppets viktigaste delar – komposteringen.

!Plus och minus…!, sjunger barnen från föräldrakooperativet Sjöormens framtid i Guldheden.

!…finns alltid massa saker som behöver energi!, fortsätter Stefan Eklund utklädd till ett batteri modell större.

I en glänta i granskogen

På Kretsloppskontoret har man länge funderat på att göra något för den allra yngsta målgruppen, men inte riktigt hittat formen – förrän nu.

– Vi har bollat idéer fram och tillbaka och provat oss fram tillsammans med teatergruppen, säger Karin Theorin Mägi på Kretsloppskontoret.

6E78.jpgResultatet har blivit en både spännande och underhållande teater som utspelar sig i en liten glänta i en granskog. Dit kommer Lone och möter Jonis som bor i en kompost tillsammans med Snabbkockarna. Under de 45 minuter som följer får barnen lyssna på massor med musik, samtidigt som de får lära sig vad som kan komposteras och vad ett kretslopp är. Inte minst får de lära sig hur en liten liten hoppstjärt faktiskt ser ut.

Ett par tusen barn

Teatergruppen Eko som står bakom föreställningen består av Kristin Rode, som också regisserat, Mattias Hybbinette, Stefan Eklund och Lina Persson.

Under våren ska de turnera runt i Lundby, Frölunda och Gunnared, men allra först i tur står Torslanda som under sportlovsveckan får besök av teatergruppen. Man kommer även att spela under Vetenskapsfestivalen i slutet av april.

Totalt räknar man med att kunna spela teatern för ett par tusen barn under våren.

– Vad som händer sedan vet vi inte. Vi får utvärdera och sedan bestämma, säger hon.