Ägna förmiddagen åt att plocka skräp och få den egna cykeln fixad efter klockan ett. Det är vad som gäller när Frölunda kulturhus ordnar städ- och cykeldag den 28 april. En kombination som på olika sätt syftar till att öka besökarnas miljömedvetenhet.

Redan förra våren ordnade Frölunda kulturhus en välbesökt cykeldag. I år lägger man till städning på förmiddagen och behåller möjligheten att få sin cykel servad på eftermiddagen.

− Städningen är en del av Göteborgs Stads TÄNK-kampanj. Det handlar inte enbart om att städa för att det ska bli snyggt, utan lika mycket om att höja medvetenheten och ändra attityder till nedskräpning, säger Britta Andersson på Frölunda kulturhus.

Cykla bra för miljön

Gratis cykelservice tror Britta Andersson kan vara ett sätt att få folk att sätta sig på sadeln.

− Våra cykelreparatörer ger enklare service på plats. Tanken är att det ska vara lätt att komma igång att cykla, vilket också gynnar miljön, säger hon.

Under eftermiddagen finns dessutom två hälsoinspiratörer på plats för att tipsa om träning.

Alla är välkomna

Aktivitetsdagen riktar sig till människor i alla åldrar, både vana besökare på kulturhuset och andra.

− Alla som är lediga dagtid kan komma hit. Det kan vara pensionärer, studenter eller andra som inte jobbar mellan åtta och fem, säger Britta Andersson.

Städ- och cykeldagen är ett samarbete mellan Frölunda kulturhus, stadsdelsförvaltningen i Frölunda, Hälsoteket i Väster och Göteborgs Stads trafikkontor.

Fotnot:
Städ- och cykeldagen på Frölunda kulturhus pågår den 28 april klockan 10-16.