Grön mötesplats en del av 400-årsfirandet. I höst kommer du att kunna plocka både frukt och bär i Slottsskogen. En ny fruktlund har precis anlagts med allt ifrån äpplen till krusbär. När den invigs på Kristi himmelfärdsdag på torsdag 14 maj blir det också tillfälle att lära sig mer om fruktträd.

Fruktlunden ligger mellan Ekonomigården och Dalens fotbollsplaner.

57BE.jpg
– Det var en lite tråkig plats innan, som få lade märke till, säger stadsträdgårdsmästare Helena Bjarnegård.

Nu har det blivit en fruktlund med slingrande gångvägar, mjuka kullar och ett 30-tal träd och buskar: Äpple, päron, plommon, körsbär, amerikanska blåbär, åkerbär, hallon, jordgubbar, smultron, krusbär, röda och svarta vinbär.

”En plats som kommer att utvecklas över tid”
Trädplantorna är redan från start större än dem man brukar plantera i villaträdgårdar. Men det kommer ändå att ta ett tag innan de växer upp, det är inte allt som ger frukt på en gång.

7AEC.jpg – Vi hoppas det kommer att finnas lite fukt och bär att plocka redan i höst, men framför allt är detta en plats som kommer att utvecklas över tid, säger Helena Bjarnegård.

På sikt kommer det att växa upp buskar runt platsen, så den blir skyddad. Men samtidigt ska den vara öppen mot gångstråket, så den känns trygg.

Smaka på must och honung
– Det ska bli ett litet lugnt hörn i Slottsskogen, som ett komplement till de stora gräsmattorna som är fulla av liv och rörelse. Nu hoppas vi att fler hittar hit och väljer att stanna till en stund och provsitta stolarna. Mitt hetaste tips är en termos kaffe och en god bok, säger Helena Bjarnegård.

Vid invigningskalaset på Kristi Himmelfärdsdagen klockan 12–14, kommer besökarna kunna lära sig mer om fruktträd – både om skötsel och arter. Det går även att ställa frågor om biodling och hur man kan locka till sig de småkryp som hjälper frukt och bär.

Musikunderhållning blir det också och möjlighet att smaka av både must och honung, gjord från bikupor i Slottsskogen. Stadsnära odling finns även på plats för att berätta om hur kommunen kan hjälpa till när någon vill odla i staden.

Intresset för stadsodling växer
Slottsskogens fruktlund är en av flera fruktlundar som därför anlagts runt om i staden. Önskemålet om gröna mötesplatser och mer frukt i staden har kommit in från många håll inte minst i samtal med medborgare vid planeringen av Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

– Det är många som vill smaka på staden. Intresset för stadsodling växer, fler och fler vill äta närodlat, säger Helena Bjarnegård.

3614_2.jpg