Innovationer för klimatet. En plastfri mataffär på nätet med cykelleverans? Eller varför inte en app där man kan köpa överblivna portioner från restaurangkök? Det är några av bidragen som presenteras på Open innovation day på torsdag den 6 oktober.

Bakgrunden till innovationsdagen är att Göteborgs Stad i våras blev medlem i det europeiska nätverket Climate KIC, som på olika sätt arbetar för att stimulera innovation på bland annat klimatområdet.

Open innovation day är ett av de verktyg som nätverket brukar använda, där man bjuder in folk att komma med innovativa lösningar på de utmaningar som en stad står inför.

– Vi har utgått från Göteborgs Stads klimatstrategi och valt ut fyra områden: klimatsmarta köp, hållbara transporter, delad ekonomi och hållbar fritid. Och vi har fått in många bidrag – totalt 37 stycken från åtta länder, säger Lars Bern på Business Region Göteborg.

Klimatberäknade menyer
Elva idéer valdes ut och kommer nu alltså att presenteras på torsdag. Bland dessa finns allt från en matbutik på nätet utan plastförpackningar och med cykelleverans till ett webbverktyg som hjälper restauranger att klimatberäkna sina menyer och presentera matens klimatavtryck för gästerna.

Det finns inga prispengar att vinna, men Lars Bern säger att de bidrag som gått vidare i stället kommer att få värdefull feedback från bland annat Göteborgs Stad och nätverket Climate KIC.

Stort intresse
För idéernas upphovsmän finns också möjliga kunder på plats i form av representanter från såväl Göteborgs Stads bolag och förvaltningar som Climate KIC:s företrädare för andra europeiska städer och organisationer.

– Vår målgrupp har främst varit människor som arbetar inom staden, men vi har också bjudit in privata aktörer och allmänheten. Det har varit så många som anmält intresse att vi har fått byta till en större lokal – det känns jätteroligt, säger Lars Bern.