Trasigt tak måste bytas. Gårdstens vattentorn har stått stilla sedan i julas. Då gick taket sönder och reservoaren fick tas ur bruk. Nu ska vattentornet repareras och beräknas vara klart för användning efter sommaren.

I vanliga fall försörjer vattentornet i Gårdsten ungefär 40 000 brukare i området. Men trots att det har varit stängt sedan strax efter jul har de som bor i området inte behövt vara utan vatten.

− Själva vattenförsörjningen fungerar även utan reservoaren. Vi har en stor pumpstation i Hammarkullen som pumpar direkt till brukarna, säger Katrin Steier, som är projektledare på Göteborg Vatten.

Sämre driftssäkerhet i dagsläget
Det som gör det angeläget att komma igång med reparationerna så fort som möjligt, är att den nuvarande lösningen leder till sämre driftssäkerhet.

− Som det är nu är det mycket känsligare för större elavbrott eller läckor. Så även om det inte är någon direkt fara, finns vissa risker med att ha det så här på långt sikt, säger Katrin Steier.

Arbetet tar upp mot 20 veckor
Hon säger att arbetet kommer att ta 15-20 veckor och ska starta i april eller maj. Det gamla taket ska lyftas av och det ska byggas ett helt nytt.

− Vi har även diskuterat att bygga en helt ny reservoar, men den här reservoaren har en beräknad livslängd på ytterligare 20 år när den är reparerad, säger Katrin Steier.