Aldrig har det satsats så mycket på vårstädningen i Göteborg som i år. Stadsdel efter stadsdel hämtar ut gula arbetshandskar och sopsäckar. Nu ska stan göras vårfin. "Visst har det gjorts en massa bra insatser på olika håll även förr om åren, men i år gör vi en gemensam satsning och får med oss fler än någonsin", säger Ingvar Brattefjäll på Trygg, Vacker Stad.

I bland annat Högsbo, Hjällbo, Hammarkullen har man redan städat undan vintern. På tisdag 15 april har turen kommit till Kortedala. På onsdag samlar centrum sig för en insats tillsammans med fastighets- och butiksägare.

Gratis cykelservice i Kortedala

Och under lördagen kommer över tusen personer att städa Hisingen samtidigt som Bergsjön plockar fram de handskar och säckar som Trygg, vacker Stad står för.

– Dessutom städar skolorna runt om i Göteborg, men de väljer att göra det den aprildag som det passar dem bäst, säger Ingvar Brattefjäll.

3332.jpg
Redan på tisdagen är det städdags i Kortedala med torget som utgångspunkt. Förutom underhållning i olika former lockar man också med gratis cykelservice.

– Man kan komma till Kortedala Torg och få sin cykel lagad – och i väntan på att cykeln ska bli klar hoppas vi att Kortedalaborna vill hjälpa till att städa, säger miljösamordnaren Siamac Fallah som hade framgång med konceptet redan förra året.

Bygger ett sopberg

2007 var också något av ett städningens genombrottsår i Lundby på Hisingen.

Då gav sig 350 Lundbybor ut för att städa sin stadsdel. I år har man höjt ambitionen ytterligare och och fått med sig alla sex stadsdelar på Hisingen. På lördag kommer över tusen föreningsanslutna Hisingsbor att gå man ur huse för att göra rent.

– Det blir lite olika arrangemang runt om på Hisingen, men här hos oss i Lundby utgår vi från Wieselgrensplasten där vi bygger ett sopberg. Där kommer också Företagarföreningen att bjuda på pannkakor, och så blir det musik, säger processledare Malin Uller och fortsätter:

– Det är roligare när vi är så många att det märks och syns.

Räddningstjänsten dyker efter cyklar

Lördag är städdag också i Bergsjön.

– Föreningarna får en tusenlapp för varje område de tar sig an. Och ska man till exempel iväg med sitt lag på en sommarcup är det ett välkommet tillskott i reskassan. Vi har faktiskt börjat fundera på att komplettera med höststädning också, säger föreningskonsulent Leif Palmqvist som räknar med att stadsdelens alla gångbanor görs rena och fina på lördag.

I centrum trummar man ihop sina styrkor vid Stora teatern redan klockan sju på onsdag morgon.

Företagare, politiker och representanter för kommunen går loss med kvastar och säckar för att ta ny sats efter frukost på Saluhallen klockan halvnio.

– Räddningstjänsten hjälper oss att dyka i kanalen. Där vet vi av erfarenhet att det ligger en massa cyklar bland annat, säger Ingvar Brattefjäll.

Vid Stora teatern finns också den flera meter höga symboliska soptunna som turnerar runt i staden under städveckorna.

3C40.jpg

En bild från förra året då fastighetsägare, handlare och kommunen lät kvasten gå i centrum.

Fotnot:
Vårstädningen är en del av den så kallade TÄNK-kampanjen som syftar till att minska nedskräpningen som kostar Göteborg 72 miljoner kronor årligen. Kampanjen samordnas av Trygg vacker stad – ett samarbete mellan ett antal förvaltningar och bolag i Göteborg.