Ett genombrott för det svensk-amerikanska samarbetet om biogas kan vara nära. I förra veckan reste representanter för det stora gasbolaget Southern California Gas Company runt i Sverige och studerade biogasteknik.

– De planerar att bygga anläggningar för att producera biogas av avfall, rena gasen och skicka in den i sitt naturgasnät i Kalifornien, berättar Göran Värmby, projektledare för affärsdriven miljöutveckling vid Business Region Göteborg (BRG), som lagt upp studiebesöket på uppdrag av regeringen.

”Dammsuger Sverige på detaljer”

Bolaget gästade Göteborg och Stockholm redan i juni, tillsammans med en stor delegation från Kalifornien, bland annat delstatens ”energiminister”. Då undertecknades ett avtal på nationell nivå om biogassamarbete, en fortsättning på det samarbete som BRG haft med organisationen Calstart i flera år.

Nu har Southern Gas marknadschef Phil Baker varit tillbaka i Sverige tillsammans med en expert och under förra veckan gjort studiebesök i bland annat Borås, Malmö, Kristianstad, Norrköping och Stockholm för att samla fakta om både teknik och ekonomi kring svensk biogas.

– De dammsuger Sverige på detaljer och vill veta exakt vad som krävs för att hitta ett lönsamt affärsupplägg. De måste visa för sin styrelse att de kan tjäna pengar på detta, i USA finns inte samma möjligheter som i Sverige att få bidrag till miljösatsningar, säger Göran Värmby.

Tuffa klimatmål i Kalifornien

I Kalifornien har guvernör Arnold Schwarzenegger satt hård press på sin egen delstat att komma tillrätta med utsläppen av växthusgaser, främst från biltrafiken.

– Kaliforniens klimatmål är bland de tuffaste i världen – lika tuffa som Sveriges. Snart måste de visa att de kan bygga anläggningar för förnyelsebar energi och då kan det vara en mycket bra lösning att blanda in biogas i naturgasnätet.

– Om de bestämmer sig för att bygga en eller ett par demonstrationsanläggningar i Kalifornien, lär det bli ett genombrott för hela tanken att göra biogas av avfall. Och redan att ett så stort företag kommer hit på ett andra studiebesök tyder på ett mycket seriöst intresse, säger Göran Värmby.