De lokala fiskarna i Kamerun får bara en tiondel så stor fångst idag som de fick för tio år sedan. På FN-dagen 24 oktober visar Teater Albatross, i föreställningen Bortom havet på Stadsbiblioteket, varför det angår oss.

– Föreställningen Bortom havet handlar om utfiskningen i Kamerun och visar kopplingen till just de frågor som FN är till för att hantera, som hur de mänskliga rättigheterna klarar sig i en globaliserad värld, säger Robert Jakobsson, konstnärlig ledare för Teater Albatross och den som skrivit manus till föreställningen.

Teater Albatross har sin bas i Halland men har rest runt i många länder och visat den pjäs som under den här veckan ges i ett flertal skolor i Göteborg, för att på FN-dagen också visas i Stadsbibliotekets hörsal.

Fisken slut om en generation

Föreställningen tar upp frågor som vi känner igen från den svenska debatten om ekologisk och ekonomisk hållbarhet i utfiskningens spår.

– I Kanada är torsken slut, trots att de för bara några år sedan hade det största beståndet i världen, och det ser likadant ut på plats efter plats över hela jorden. Enorma trålare rovfiskar på platser där det fortfarande finns fisk och där risken för upptäckt är minimal, och när de tömt bestånden drar de vidare, säger Robert Jakobsson.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, varnar för att den kommersiella fisken i världen kommer att vara slut om en generation om den här typen av rovfiske fortsätter, i den fattiga delen av världen är tidsperspektivet kortare än så.

Ingen kontroll i fattiga länder

– I Kamerun räknar man med att över hälften av fisket sker utan licens, framförallt av asiatiska men även europeiska trålare som tömmer vattnen på fisk. Landet är för fattigt för att kunna ha någon kontroll och de lokala fiskarna i sina träekor får idag inte ens en tiondel av den fångst de fick för tio år sedan, säger Robert Jakobsson.

Föreställningen Bortom havet har med stor framgång spelats även i Kamerun, och Teater Albatross har inlett ett samarbete med den kamerunska ensemblen Teatre Chocolat.

– De var här i Göteborg och spelade för ett tag sedan och eventuellt ska vi tillsammans åka till FAO:s huvudkontor i Rom och spela Bortom havet för FN:s personal, på två olika språk, säger Robert Jakobsson.

6D92.jpg

Foto: D. Strandrot

Fotnot:
Bortom havet av och med Teater Albatross ges i Stadsbibliotekets hörsal fredagen 24 oktober klockan 18.
Efter föreställningen följer samtal med Staffan Larsson från Fiskeriverket. Arrangör: Levande historia Göteborg, frivillig entréavgift.